28.07.21

Порядок подання заяв про випадки булінгу


1. Підставою для реагування в закладах освіти на випадки булінгу (цькування) є заява або повідомлення, про випадок та/або підозру його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, отриманої суб'єктами реагування на випадки булінгу (цькування).
2. Повідомляти про випадки булінгу (цькування) може будь-яка особа, учасником або стороною якого вона стала або яка підозрює про його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, або про який отримала достовірну інформацію.


Порядок реагування на випадки булінгу


1. Підставою для реагування в закладах освіти на випадки булінгу (цькування) є заява або повідомлення, про випадок та/або підозру його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, отриманої суб'єктами реагування на випадки булінгу (цькування) в закладах освіти.
2. Повідомляти про випадки булінгу (цькування) в закладах освіти може будь-яка особа, учасником або стороною якого вона стала або яка підозрює про його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, або про який отримала достовірну інформацію.

27.07.21

Правила безпеки - серія відео для дошкільнят


Особиста безпека, межі, дозволені та заборонені дії, взаємодія з дорослими – усі ці теми стосуються безпеки і їх варто обговорювати з дітьми із найменшого віку. Дошкільнята мають знати, які існують правила безпеки вдома, в дитсадку, а також на вулиці чи в інших публічних місцях. Малечі необхідно пояснити, що таке хороші та погані дотики і до кого вони можуть звернутись в разі загрози.
Допомогти у такій розмові можуть короткі ролики для дошкільнят від МБО «Служба порятунку дітей». Переглядайте їх тут та обговорюйте разом із малечею.

23.07.21

Вебінар для педагогів "Тривожні розлади у дітей"

Тривога – це важлива емоція, яка попереджає нас про небезпеку і мобілізує до відповідних дій. У нашому мозку функціонує комплексна система тривоги. Вона дає нам змогу вчасно помічати загрози та запобігати їм. Втім, як і будь-яка комплексна система, система тривоги також може «виходити з ладу», формуючи страх там, де насправді небезпеки немає, чи змушуючи нас постійно переживати про загрози, які малоймовірні й на які ми не маємо впливу. У таких випадках йдеться про тривожні розлади.
Тривожні розлади є найпоширенішим видом психічних розладів у дітей, молоді, дорослих. Вони можуть суттєво порушувати функціонування у різних сферах життя, перешкоджати повноцінному розвитку та самореалізації. Про те, які існують тривожні розлади, які їхні ознаки та як допомогти дитині та батькам малюків із тривожними розладами, дізнавайтесь у відеозаписі вебінару від Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» за посиланням.

Чи готова дитина до школи?


Готовність до школи – це цілий комплекс ознак, що належать до інтелектуальної, мотиваційної, емоційної та інших сфер розвитку дитини. Визначити, чи готова дитина впоратися із новим навантаженням, особливо у часи пандемії #COVID19 – складно і водночас важливо.
Психолог Світлана Ройз розповідає, як готовність до навчання проявляє себе у фізичних особливостях, вигляді, мовленні й поведінці дитини. Дивіться відео за посиланням та дізнавайтеся нове про майбутніх першокласників!

20.07.21

Візуальне оформлення простору в дитсадку: матеріал для педагогів

Візуальне оформлення простору має допомагати творити освітнє середовище, бути частиною навчально-пізнавальної складової дня, а також створювати атмосферу «свого» простору, який творять самі діти. Про філософію візуального оформлення простору йдеться у міжнародній методиці ECERS-3. Відповідно до неї візуальні матеріали, зокрема, мають бути актуальними та зрозумілими для дітей, а також розміщуватись так, щоби діти могли їх роздивитись.
Про те, які візуальні матеріали варто використовувати, навіщо дітям підписувати зображення, якщо вони ще не читають, у який спосіб оформити простір, щоби діти почували себе як вдома — у матеріалі експерток Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України. Завантажуйте та читайте його за посиланням.

Правила безпеки на воді

 З настанням тепла всім нам хочеться освіжитися, відпочити біля водойми. Купання в річці чи пікнік на березі - це гарна ідея відпочинку. Але тільки в тому разі коли ви знаєте основні правила безпеки, яких необхідно дотримуватись при відпочинку на воді.

Пропонуємо переглянути разом з дітьми наступні відео:
Правила поведінки на воді
Безпека на воді.
А також нагадуємо вам основні правила безпечної поведінки при відпочинку на воді.

16.07.21

Як впливати на поведінку дитини

У всіх батьків настає момент, коли їм складно визначити, як найкраще встановити дисципліну для дитини. Не має значення, хто перед ними — малюк в істериці чи роздратований підліток — часом складно впоратися з емоціями. Навряд чи є батьки, які хотіли б опинитися в такій ситуації — але суть в тому, що крики та фізичне насильство ніколи не приносять користі.
На щастя, є й інші, більш ефективні способи, і один з них — позитивна дисципліна. ЮНІСЕФ проконсультувалися з Люсі Клавер, професоркою з соціальної роботи з дітьми та родинами в Оксфордському університеті та матір'ю двох хлопчиків, щоб дізнатися, як цей підхід може допомогти батькам налагодити позитивні стосунки з дітьми та навчити їх таких навичок, як відповідальність, співпраця та самодисципліна.
Ці поради стануть в нагоді всім, хто працює з дітьми. Читайте статтю на сайті ЮНІСЕФ.

12.07.21

Вебінар "Перша дитяча подорож безпечним Інтернетом"

Вебінар «Перша дитяча подорож безпечним Інтернетом: що про це має знати вихователь» відбудеться у четвер 15 липня о 18:30 на Facebook-сторінці #stop_sexтинг.
Маленькі діти вправно користуються додатками на смартфонах батьків. Відповідно до дослідження «Виховання дітей в епоху екранів», 81% батьків 3-4-річних дітей зазначають, що їхні діти переглядають матеріали на YouTube. Крім корисних відео, доволі часто там знаходиться і шкідливий контент, який впливає на емоційний стан та подальший психосоціальний розвиток дитини. Тому вихователі закладів дошкільної освіти мають бути обізнаними у таких питаннях.
Під час вебінару буде йтись про: