29.10.21

Виховання дітей 1-2 років: стратегії і труднощі


Виховання дітей, які тільки-но починають ходити, – непроста справа. Недарма цей період у житті дитини називають «жахливим дворічним віком». Вона ще зовсім маленька, але її впертість та наполегливість вражають.
Хоча дитина у цьому віці ще не готова до того, щоб нести покарання за свої вчинки, батьки повинні вже зараз прищеплювати їй певні правила, які навчать її керувати своєю поведінкою. 1-2 роки – чудовий вік, щоб навчити дитину робити правильний вибір.
Докладніше – тут.

22.10.21

Безпека на дорозі

Однією з причин високого рівня аварій та травмувань на дорозі є низька дисципліна учасників дорожнього руху. Ми часто буваємо неуважними, необережними та легковажними на дорозі. Часто перекладаємо відповідальність на іншого: водій на пішохода, пішохід на водія. А має бути інакше: кожен з нас має бути обережним, відповідальним і дотримуватися певних правил. А дотриматися їх зовсім не складно, якщо замислитися над цінністю власного життя.
Отож, почнемо з пішоходів. Чинні Правила дорожнього руху трактують, що пішоходам забороняється:
1) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

19.10.21

Правила безпеки на залізниці


 

Залізниця. Азбука безпеки на дорозі.

 

Правила безпеки на залізниці


 Вважаємо за доцільне нагадати про необхідність дотримання правил безпечної поведінки на залізниці та об'єктах залізничного транспорту. 

Нагадуємо, що категорично забороняється:

1. Ходити по залізничних коліях та наближатися до них на відстань менше п'яти метрів.
2. Переходити і перебігати через залізничні колії перед поїздом (або локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400 м.
3. Переходити колію зразу після проходу поїзда (або локомотива, вагона, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад. 

14.10.21

Профілактика ГРВІ


Гострі респіраторні інфекції — це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу — повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. 

Я сам: криза трьох років


Криза трьох років – один із найскладніших моментів у житті дитини. Це насамперед руйнування усталених соціальних стосунків, усвідомлення та відокремлення свого “Я”. У цьому віці малюки переходять від мимовільного наслідування до формування власних поведінкових звичок, вияву своїх емоцій. Тому завдання дорослих – підтримати свого нащадка у прагненні стати особистістю.
Феномен “Я сам” означає не лише виникнення зовні помітної самостійності, а й, так би мовити, відокремлення дитини від дорослої людини. Якщо ж нові стосунки з малюком не складаються, його ініціатива не заохочується, самостійність постійно обмежується – у дитини виникають кризові явища, що негативно позначаються на взаєминах із дорослими, а іноді й з однолітками.

05.10.21

Перелік онлайн-ресурсів рекомендованих для дітей

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ІНТЕРНЕТ-САЙТИ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ІНТЕРНЕТ-САЙТИ БІБЛІОТЕК ТА ЕЛЕКТРОННИХ БІБЛІОТЕК

ІНТЕРНЕТ-САЙТИ МУЗЕЇВ І КАРТИННИХ ГАЛЕРЕЙ УКРАЇНИ

Джерело: сайт МОН України