28.02.22

Складаємо "екстрену" валізу

«Екстрена валіза» – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації.
Сьогодні «Екстрена валіза» (тривожний чемодан) повинна бути в кожній родині. Цивільний тривожний чемоданчик, як правило, являє собою укомплектований рюкзак об'ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.
Цивільний тривожний чемоданчик призначений для максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події, будь то землетрус, повінь, пожежа, загострена криміногенна обстановка, епіцентр військових дій і т.д.

Аптечка маленького мандрівника

Вирушаючи в подорож  батьки мають потурбуватися про безпеку дитини в дорозі та під час перебування в іншій місцевості, зокрема сформувати аптечку для маленького мандрівника. Пропонуємо орієнтовний перелік лікарських препаратів і виробів медичного призначення, які мають бути в такій аптечці.  Зверніть увагу на вік дитини, з якого можна вживати той чи інший препарат, про що зазначено в інструкції з застосування препарату.
Лікарські препарати, що використовують за ознак гострих респіраторних захворювань:

22.02.22

Поліомієліт. Напружена епідемічна ситуація



Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти i науки України повідомляє, що у 2021 році в Україні заресстрований спалах поліомієліту, ризик поширення якого на території країни оцінюється, як високий через низькі показники охоплення імунізацією дитячого населення та прогалини у вакцинації. 

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Мова накопичує досвід попередніх поколінь і дозволяє передати його нащадкам. Без мови немає народу. ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Саме тому з 2000 року 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови.
А ми пропонуємо Вам добірку висловів про нашу рідну мову.

Бринить-співає наша мова,
Чарує, тішить і п'янить. (Олександр Олесь)

Щоб мова тобі повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї. (Олесь Гончар)

18.02.22

19 лютого - день Державного герба України

Наш герб - тризуб. У ньому сила
Отця Небесного і Сина.
Уважно придивись до нього -
На Духа схожий він Святого,
Що голубом злетів з небес
І у людських серцях воскрес.
Тризуб - немов сім'я  єдина,
Де тато, мама і дитина
Живуть у мирі і любові
На Україні вільній, новій.
                              В.Паронова

16.02.22

Протидія та попередження булінгу в закладах освіти

Булінг, або цькування, – явище, яке часто трапляється у нашому повсякденному житті, зокрема у закладі освіти. Як розпізнати та попередити ситуації булінгу, створити безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу, можна дізнатися на безкоштовному курсі, розміщеному на платформі Prometheus.

15.02.22

Добірка віршів про рідну мову для дітей та дорослих

РІДНА МОВА
(Варвара Гринько)

Сію дитині
В серденьку ласку.
Сійся-родися,
Ніжне “будь ласка”,
Вдячне “спасибі”,
“Вибач” тремтливе, -
Слово у серці –
Як зернятко в ниві.
“Доброго ранку!”,
“Світлої днини!” –
Щедро даруй ти
Людям дитино!
Мова барвиста,
Мова багата,
Рідна і тепла,
Як батьківська хата.

14.02.22

Зміна видів діяльності у дошкільнят

Як зробити зміну видів діяльності комфортною для дітей у садочку? Чому важливо впроваджувати так звану «культуру переходів» та як це позитивно впливає на самопочуття дошкільнят? Дізнавайтесь практичні поради з матеріалу від експерток Команди підтримки реформ МОН «Зміна видів діяльності або культура переходів під час освітнього процесу у закладі дошкільної освіти».

11.02.22

Як захистити дітей від COVID-19: поради батькам

Кілька простих порад, щоб зменшити ризик інфікування дітей:
Навчіть малечу правильно мити руки
Поясніть дітям, чому важливо та як правильно мити руки. Це треба робити не менше 20 секунд, використовуючи мило. Також важливо приділяти увагу місцям під нігтями, адже там збирається багато бруду. Окрім того, можна вивчити з дитиною пісню чи вірш, який триває 20-30 секунд. Це допоможе дитині орієнтуватись, чи достатньо часу вона миє руки. Розкажіть, що торкатись обличчя немитими руками – небезпечно
Розкажіть, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання