05.08.21

Адаптація дитини до дитячого садочку.

Вступ дитини до дитячого садочку - це стрес для дитини, а дуже часто і для батьків.  Що ж потрібно для того, щоб допомогти дитині  адаптуватися до умов садочка та уникнути стресових ситуацій?
По-перше, пояснити дитині, що таке дитячий садочок і навіщо туди ходять діти. Головне, намагатися простими словами створити позитивний образ садочку (там багато діток, іграшок, добрі вихователі)
По-друге, познайомити дитину з обраним дитячим садочком (ненадовго заходити з дитиною на територію садочку, у групи, щоб дитина поступово звикала)
По-третє,завчасно ознайомитись із розпорядком дня у садочку і поступово вводити цей режим дня вдома, а також навчати тому, що знадобиться в дитячому садку (вміння самостійно одягатися, умиватися, їсти).
По-четверте, познайомте дитину з вихователем групи, до якої ходитиме ваш малюк.
У перші два-три тижні залишайте дитину в дитячому садочку ненадовго, поступово збільшуючи цей час. Якщо у вас є така можливість, перші кілька днів ви можете разом з дитиною ходити в дитячий садочок (залишайтеся там на 2-3 години).
У присутності дитини ніколи не показуйте, що ви нервуєте і переживаєте з приводу того, що вона йде в дитячийсадочок.
Ніколи не обговорюйте у присутності дитини вихователів, що може призвести до втрати авторитету педагога в очах дитини. Нерідко вихователь розповідає, як діти повідомляють їй про те, що не будуть її слухати, тому що мама казала, що вихователь щось неправильно зробила або сказала.
Не дозволяйте собі також критики на адресу дитячого садка в присутності дитини, оскільки все це буде відразу негативно сприйнято нею, що викличе страх, невпевненість і небажання йти в це місце.
Майте на увазі: все, що Ви говорите або робите вдома при дитині, стає надбанням громадськості. Адже діти люблять ділитися з вихователем і одногрупниками всім, що дізналися і побачили нового.
Щовечора цікавтеся у дитини про те, як пройшов день, щосталося нового і цікавого. Обговорюйте з нею останні події у садочку, розпитуйте про друзів, про ігри, в які вони гралися.
Якщо період адаптації у вашої дитини затягнувся на дуже тривалий час, зверніться до психолога дитячого садка. Психолог проведе з вашою дитиною корекційну роботу (тренінг, який складається з цікавих ігор), спрямовану на прискорення періоду адаптації до умов дитячого садка.