03.02.20

Вакцинація - це важливо!


Відповідно до ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» вакцинація дітей є обов’язковою складовою у запобіганні поширення інфекційних захворювань в освітніх закладах.
Порядок проведення профілактичних щеплень затверджений Національним календарем профілактичних щеплень. Із урахуванням змін, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 18.05.2018 №947, діти у віці до 6 років повинні бути щепленими проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції; у шестирічному віці проводиться ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Стаття 15. Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих  закладах
Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших  дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки  закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним  наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду  дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у  цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення  згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з  хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.
Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з  календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.  У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням  установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при
благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму  відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.
Порядок проведення медичних оглядів дітей і форма довідки для  прийому їх до дитячих закладів установлюються центральним органом  виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.
Працівники дитячих закладів підлягають обов'язковим  профілактичним медичним оглядам з метою виявлення хворих на  інфекційні хвороби та бактеріоносіїв у порядку, встановленому
законодавством.
Працівники дитячих закладів зобов'язані:
-        вести постійне спостереження за станом здоров'я дітей, а в  разі виявлення хворого на інфекційну хворобу - вжити заходів для його ізоляції від здорових дітей та негайно повідомити  про цей  випадок відповідний заклад охорони здоров'я;
-        систематично проводити гігієнічне навчання та виховання дітей.