16.05.20

День Європи в Україні


День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003. День Європи жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
А ми хочемо поділитися кількома фактами про Україну в Європі.
Отож, почнемо!

1. Саме в Україні знаходиться географічний центр Європи – біля села Ділове, що поблизу Рахова встановлено кам’яний знак з координатами і написом латиною «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот у 1887 році».
2. Єдина пустеля в Європі знаходиться в Україні, а саме на Херсонщині. “Олешківські піски” - найбільший піщаний масив у Європі, який має унікальний клімат, що визнано багатьма науковими інституціями і є єдиною на сьогодні пустелею у Європі. Територія пустелі має розміри 15 на 20 кілометрів, яка оточена штучними лісами.
3. Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів.
4.  Україна — це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі. Більшою, ніж Україна в Європі є Росія, Туреччина і Данія. Однак більша частина Росії і Туреччини знаходяться в Азії, а данський острів Гренландія розташований в районі Північної Америки. 
5. У ХІ сторіччі Київ був найбільшим містом Європи. На початку ХІ століття в Києві проживало 50 тисяч населення, тоді як  у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів.