28.06.20

День Конституції України. Як розповісти дітям про Конституцію


Сьогодні, як і щороку 28 червня, ми відзначаємо День Конституції України. До речі, День Конституції України – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.
Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Слово “конституція” латинського походження
(“constitution” – устрій, будова). До його складу входить префікс “con-”, що має значення разом і дієслово “statuero” – постановляти, вирішувати (початково – ставити, споруджувати). Цікаво, що слово конституція в українській мові має своїх родичів: споріднені слова “константа” – стала, незмінна величина, “констатація” – встановлення незаперечним існування якогось факту, явища.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію і сталося це на п'ятий рік після проголошення незалежності.
Цікаво, що першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі. Адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року.
А от, як пояснити що таке Конституція дітям? Пропонуємо разом з дітьми почитати Конституцію у коміксах, завантажити її можна на сайті Освіторія за посиланням: Конституція у коміксах