15.09.20

Чи можуть батьки дитини з особливими освітніми потребами приймати участь в освітньому процесі?

За письмовою заявою батьків, або осіб, які їх замінюють, адміністрація дошкільного навчального закладу може надати дозвіл щодо участі у навчально-виховному процесі асистента дитини з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, волонтерів, фізичний та психічний стан здоров’я яких дозволяє здійснювати зазначену функцію на громадських засадах або за рахунок коштів громадських організацій та інших джерел, не заборонених законодавством.
Крім того, батьки або особи, які їх замінюють, можуть самостійно виконувати функцію асистента дитини з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, або визначати особу, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє здійснювати зазначену функцію на волонтерських засадах.
Батьки, або інші особи, які здійснюють функцію асистента дитини з особливими потребами, у тому числі з інвалідністю, мають проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди, з оформленням особової медичної книжки встановленого зразка. Особові медичні книжки повинні зберігатися у медичному кабінеті.

Джерело: Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації діяльності інклюзивних груп у дошкільних
                 навчальних закладах (додаток до листа МОН від 12.10.2015 року № 1/9-487)

07.09.20

Батькам майбутніх першокласників

Пішли до школи наші випускники, тепер місія "майбутнього першокласника" лягла на плечі вихованців старшої групи. Думаємо, що саме батькам дітей старшого дошкільного віку буде цікаво ознайомитися з наступними статтями.
Готовність дитини до навчання в школі
Коли дитина готова до школи

03.09.20

Правила поведінки здобувачів освіти


Розпочався новий навчальний рік і школярі та дошколярики повернулися в стіни навчальних закладів після літнього відпочинку. Вважаємо, що не зайвим буде нагадати правила поведінки здобувачів освіти. Отож, треба...
Бути доброзичливим у взаєминах з однолітками.
Прагнути  уникати конфліктів, налагоджувати стосунки, прагнути порозуміння; обходитися без докорів, образ; прагнути дотримуватись правил, не нав’язуючи власної думки.
Хлопчикам поважати дівчаток, діяти чесно, відверто. Бути делікатним, тактовним, поступливим, ввічливим у ставленні до дівчаток, не соромитися запрошувати дівчаток до гри, запропонувати їм стілець, у потрібний момент надавати допомогу.
Дівчаткам проявляти скромність, турботу до оточення, із вдячністю ставитися до допомоги та знаків уваги з боку хлопчиків.

01.09.20

Вітаємо першокласників!


Завтра зранку в перший раз
Я іду у перший клас!
Але я іще ніколи
Не збирав портфель до школи.
Що ж покласти у цю сумку?..
Покладу пенал і гумку,
Ведмежатко і лопату,
Білочку руду, хвостату,
М'яч, пухкесеньку подушку,
На обід — смачну пампушку,
Тракторець, машину, мило!
Ой, як швидко звечоріло...
Я іду у перший клас
Завтра зранку перший раз.
Хто б тепер мені сказав,
Чи я все в портфель поклав?
О. Роговенко


Вітаємо наших випускників, тепер уже першокласників,  з початком  шкільного життя - цікавого і відповідального. Успіхів Вам у навчанні, цікавих знань та нових друзів!