07.12.20

День української хустки

 
Сьогодні в Україні вже вдруге відзначається Всеукраїнський день української хустки. В цей день проводиться флешмоб «Зроби фото з хусткою», мета якого зберігати та відновлювати українські традиції. Щоб приєднатися до флешмобу необхідно викласти своє фото з хусткою в соцмережах із хештегом #УкраїнськаХустка.
Ми обов’язково приєднаємося до флешмобу, наші фото будуть наступним постом, але спочатку поговоримо про українську хустку.
Здавна хустка була атрибутом української жінки. Її носили і заміжні жінки, і незаміжні дівчата. Відколи жінка прощалася з дівуванням і ставала заміжньою, вона покривала голову хусткою. Хустка була маркером соціального стану та достатку жінки. Молодиці носили більш яскраві хустки, заміжні жінки – темні, вдови – чорні. Заможні жінки мали хустки з дорогого шовку та вовни, бідні носили хустки з ситцю або домотканого полотна. На свята хустка була окрасою жінки, а в будні захищала голову від бруду, спеки, холоду. Побутувало безліч способів носіння хустки і за способом пов’язування хустки можна було визначити звідки ця жінка.
Широко використовувалася хустка в обрядовості: сватання, весілля, хрестини, будівництво хати і, навіть, похорони, не обходилися без хустки.
Зараз хустку на щодень носять переважно бабусі… Але яка ж таки гарна українська хустка! Давайте фотографуватися і приєднуватися до флешмобу, щоб показати всю красу нашої української хустки.
P.S. І не забувайте ставити хештег #УкраїнськаХустка