21.04.21

Онлайн-курс «Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти»

 

Онлайн-курс «Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти». Освітяни можуть дізнатись про те, які існують прояви булінгу, його причини та наслідки та про правильне реагування на цькування. Також серед тем курсу є запровадження системної протидії булінгу в закладі освіти та практичні інструменти створення безпечного середовища в ньому. Цей курс підготовлений в межах створення національної системи протидії та попередження булінгу в закладах освіти Міністерством освіти і науки України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та українського громадського проєкту масових відкритих онлайн-курсів Prometheus. Реєструйтесь та навчайтесь за цим посиланням.

14.04.21

Я й ЦЕ

«Я_й_ЦЕ» – перша в Україні безкоштовна онлайн-програма для дітей з навичок безпеки. Дев'ять онлайн-занять, у яких з малюками попрацюють над навичками з дотримання правил, встановлення особистих меж та над тим, як діяти в небезпечних ситуаціях. Окрім того, малюки дізнаються відповідь на одвічне питання «Звідки я взявся/взялась?». Рекомендовано до перегляду та обговорення разом з дорослими. Буде цікаво дітям віком від 4 до 9 років. Переглянути відеоролики можна ТУТ.

05.04.21

Що подивитися педагогу?


Вебінари про дошкілля від спільноти активних освітян «Всеосвіта» – це серія відеороликів про роботу із малечею, які доступні до перегляду усім охочим. У вебінарах експерти розповідають, зокрема, про фізичний, творчий та мовленнєвий розвиток дошкільнят, готовність до школи, соціальні навички та психічне здоров’я малюків тощо. Дивіться більше ніж 50 вебінарів тут.

Вебінар за участю доктора педагогічних наук, професора Гентського університету Яна Пітерса. Під час нього йшлося про сильні та слабкі сторони дошкільної освіти в Україні та сучасні педагогічні підходи до дошкілля. Спікер надав конкретні поради для підвищення якості дошкільної освіти в Україні: розширення доступу до дитсадків, професійний розвиток педагогів з акцентом на наставництво, гнучкість освітньої програми тощо. Переглянути відеозапис вебінару можна за цим посиланням.

02.04.21

Базовий компонент дошкільної освіти: методичні рекомендації

Базовий компонент дошкільної освіти, що є Державним стандартом дошкільної освіти в Україні, було затверджено 12 січня 2021 року. Нова редакція документа дозволить продовжити реформу дошкільної освіти з урахуванням наступності між закладом дошкільної освіти та загальної середньої освіти.
Міністерство освіти і науки України розробило методичні рекомендації до оновленого Базового компоненту дошкільної освіти. Вони створені, щоби надати допомогу педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти для впровадження в освітній процес Стандарту. У них, зокрема, є конкретні практики, вправи та приклади різноманітних видів діяльності, що допоможуть сформувати необхідні компетентності у дошкільнят. Методичні рекомендації можна завантажити тут
Затвердженню Базового компонента дошкільної освіти передувала тривала робота над його змістом, включно із зустрічами з міжнародними експертами, громадським обговоренням та круглим столом «На шляху до якісного дошкілля», який відбувся в листопаді 2020 року. Захід складався з таких змістових блоків: розробка БКДО в Україні, міжнародні підходи до розроблення стандартів дошкільної освіти, наступність стандартів дошкільної і початкової освіти. Відеозапис круглого столу можна переглянути тут, а отримати матеріали до нього за цим посиланням.

Безпека дітей в Інтернеті

Під час користування інтернетом та цифровими матеріалами варто зважати не лише на їхню якість, але і на безпечність для дошкільнят. Діти можуть навчатись, грати в онлайн-ігри, переглядати мультфільми та відео чи навіть користуватись соціальними мережами. Виключити користування інтернетом у 2021 році майже неможливо, проте дорослі можуть зробити онлайн-простір більш безпечним для дошкільнят.
Формування навичок цифрової грамотності, безпечної поведінки у дітей в інтернеті та соціально-емоційна грамотність є важливими завданнями для Міністерства освіти і науки. На сайті МОН є розділ «Безпека дітей в інтернеті»,