02.04.21

Базовий компонент дошкільної освіти: методичні рекомендації

Базовий компонент дошкільної освіти, що є Державним стандартом дошкільної освіти в Україні, було затверджено 12 січня 2021 року. Нова редакція документа дозволить продовжити реформу дошкільної освіти з урахуванням наступності між закладом дошкільної освіти та загальної середньої освіти.
Міністерство освіти і науки України розробило методичні рекомендації до оновленого Базового компоненту дошкільної освіти. Вони створені, щоби надати допомогу педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти для впровадження в освітній процес Стандарту. У них, зокрема, є конкретні практики, вправи та приклади різноманітних видів діяльності, що допоможуть сформувати необхідні компетентності у дошкільнят. Методичні рекомендації можна завантажити тут
Затвердженню Базового компонента дошкільної освіти передувала тривала робота над його змістом, включно із зустрічами з міжнародними експертами, громадським обговоренням та круглим столом «На шляху до якісного дошкілля», який відбувся в листопаді 2020 року. Захід складався з таких змістових блоків: розробка БКДО в Україні, міжнародні підходи до розроблення стандартів дошкільної освіти, наступність стандартів дошкільної і початкової освіти. Відеозапис круглого столу можна переглянути тут, а отримати матеріали до нього за цим посиланням.