16.12.21

Батьки і педагоги: хто за що відповідає

Питання про міру відповідальності за забезпечення високої якості дошкільної освіти було і залишається досить болючим. Вихователі часто зазнають труднощів у побудові стосунків з батьками вихованців. Більшість тат і мам твердо переконані, що сплачені за дитячий садок гроші – достатній внесок у виховання та навчання їхнього чада. А звернення до батьків на воротах дошкільного закладу «Прохання: не перекидати дітей через паркан, а передавати вихователю з рук в руки» і досі багатьма сприймається як жарт, а не як сумна правда. Отже, претензій в двох сторін більше ніж достатньо, що, зрозуміло, не сприяє поліпшенню загального результату.

13.12.21

Діти і здорове харчування: поради для батьків


ЮНІСЕФ спільно з Посольством Швейцарії в Україні презентувало порадник, як батькам побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.
Читайте порадник за покликанням та шукайте постери тут.

07.12.21

Профілактика бактеріальних захворювань


Бактеріальні захворювання належать до інфекційних хвороб, що викликаються живими збудниками та продуктами їх життєдіяльності. Вони починаються тоді, коли хвороботворні бактерії потрапляють в організм, розмножуються і вбивають здорові бактерії або живуть мирно, але отруюють організм продуктами своєї життєдіяльності.Бактеріальні захворювання можуть масово поширюватися, передаючись від заражених осіб здоровим і мають тенденцію до епідемічного поширення. Саме тому такою важливою є їх профілактика.
Для профілактики бактеріальних хвороб застосовують різні заходи, серед них: 

Правила безпеки на водоймах, вкритих водою


Не можна з'їжджати на лижах із крутого берега на кригу: у разі різкого навантаження він може провалитися.
Категорично забороняється дітям грати на тонкій кризі.
Небезпечно бути біля берегів, де найчастіше виникають промоїни, тріщини й розриви льоду.
На льоду  краще  мати при  собі  знаряддя  безпеки  (лижі,  мотузку, палицю).

02.12.21

Ключові підходи до організації освітнього процесу


У серії брошур розкриваються ключові підходи до організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на основі міжнародної методики оцінювання якості освітнього процесу в дошкільних освітніх закладах ECERS-3.
У брошурах є інформація про вимоги до облаштування освітнього простору і практичні поради на кожен день для активного, безпечного, всебічного, індивідуального розвитку дитини у трьох вимірах:
- середовище: розташування меблів, наповнення осередків діяльності за інтересами, безпека;
- взаємодія між учасниками освітнього процесу: між дітьми, дітей з вихователями, підтримка вільної гри;
- організація діяльності дітей: тривалість та ротація занять, організація різних видів діяльності, правила та дисципліна.
Завантажуйте брошури тут.