15.09.22

Формуємо аптечку вдома

Іноді трапляється так, що до приходу лікаря-педіатра батькам потрібно самостійно полегшити біль або знизити високу температуру тіла в дитини. Саме тому для надання домедичної допомоги вдома слід обов’язково мати аптечку.
Обираючи лікарські препарати та вироби медичного призначення, потрібно обов’язково враховувати вік і стан здоров’я дитини.

ЛІКАРСЬКІ ПРЕПАРАТИ
Якщо в дитини підвищилася температура тіла до 38,5 - 40,0°С, важливо знизити її, скориставшись жарознижувальними препаратами – сиропами або свічками. Жарознижувальні свічки, зокрема цефекон, ефералган, як і більшість супозиторіїв, необхідно зберігати в холодильнику.

Зверніть увагу, ефект від застосування жарознижувальних свічок буде ліпшим, якщо уводити їх у попередньо очищений за допомогою клізми  кишківник.
Жарознижувальні сиропи, як-от нурофен, панадол, основою яких є парацетамол або ібупрофен, швидко полегшують стан здоров’я дитини. Вони мають подвійний ефект – знижують температуру та полегшують біль. Їх зберігають за кімнатної температури. Слід зауважити, що навіть за зниження температури тіла після застосування жарознижувальних препаратів, дитину все одно необхідно показати лікареві-педіатру.
За грипу або гострої респіраторної вірусної інфекції, зокрема для полегшення їхніх симптомів, застосовують лікарські препарати від кашлю, нежитю, болю в горлі, що мають різні форми випуску – таблетки та капсули, краплі та спреї, настоянки та розчини для полоскання. Оскільки настоянки містять етиловий спирт, то більшість із них зберігають у захищеному від світла місці у флаконах із темного скла.
Також варто покласти до аптечки но-шпу – спазмолітичний препарат, який за підвищення температури тіла понад 39°С, що може супроводжуватися судомами, поєднують із жарознижувальними препаратами. Но-шпа не потребує особливих умов зберігання.
Обов’язково мають бути в аптечці лікарські препарати, що застосовують за захворювань кишково-шлункового тракту, зокрема патологічних станів, що їх супроводжують: діарея, нудота тощо. Застосовують такі препарати, як смекта й ре гідрон у пакетиках, а також активоване вугілля.
Розчин смекти дають дітям залежно від віку в такий спосіб:
-         до року – пакетик на добу,
-         від одного до двох років – один-два пакетики на добу,
-         старше двох років – два-три пакетики на добу.
Для дітей віком до року вміст пакетика розчиняють у пляшечці з 50мл води та дають пити цей розчин протягом дня. Ре гідрон розчиняють з розрахунку пакетик на 1л води. Зазначимо, що готові розчини смекти або регідрону слід зберігати в холодильнику не більше 24 годин. Вживання розчинів смекти або регідрону запобігає зневодненню організму.
Активоване вугілля як адсорбент вживають із розрахунку одна таблетка на 10кг ваги. Його необхідно зберігати в сухому місці, адже цей препарат поглинає вологу з повітря.
Зверніть увагу, біль у животі не рекомендують пригнічувати за допомогою знеболювальних лікарських препаратів або теплої грілки. Слід одразу викликати лікаря-педіатра, оскільки болем можуть супроводжуватися апендицит, перитоніт або травми внутрішніх органів.
Знадобляться й антигістамінні препарати, зокрема кларитин, супрастин, для усунення симптомів алергії, які можуть виникнути за вживання деяких продуктів харчування, лікарських препаратів або укусів комах.
Для невідкладної обробки подряпин, садин, порізів застосовують такі розчини, як-от:
-         3% - вий спиртовий йоду,
-         1% - вий спиртовий брильянтового зеленого,
-         3% - вий перекису водню,
-         калію перманганату
Розчин йоду та розчин перекису водню  бажано зберігати в прохолодному місці. Калію перманганат зберігають у герметично закритій тарі в захищеному від світла місці.
Для зменшення болю та запобігання утворенню пухирів за термічних або сонячних опіків використовують пантенол у формі спрея. Усі спреї необхідно зберігати якнайдалі від джерел тепла.

ВИРОБИ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Варто зазначити, що в аптечці завжди мають бути чисті піпетки, дозатори, гумові груші, мензурки, очна ванночка, термометр.
Крім того, знадобляться вата, ватні палички, стерильні та нестерильні бинти, еластичний бинт, стерильні марлеві серветки, медичний та бактерицидний лейкопластирі. Про всяк випадок покладіть до аптечки джгут.
Для відкриття упаковок та відрізання бинтів і марлі стануть у пригоді й маленькі гострі  - ножиці.

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ АПТЕЧКИ
Для домашньої аптечки необхідно виокремити постійне місце, найліпше – якщо це буде окрема шафка, що висить у важкодоступному для дитини місці, подалі від джерел тепла й світла.
Аптечку бажано розділити на два відділення: перше – для лікарських препаратів, друге – для виробів медичного призначення.
Усі лікарські препарати краще тримати разом, за винятком лікарських препаратів, які потребують особливих умов зберігання, зокрема зберігання за низької температури (у холодильнику).


Джерело:  «Медична сестра дошкільного закладу» №3/2016