09.11.22

9 листопада - День української писемності та мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Ми пропонуємо Вам добірку висловів про українську мову.


* * *
"Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів — скількома епітетами супроводяться визнання української мови... Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе."
Олесь Гончар

* * *
"Коли зникає народна мова — народу нема більше!..
Відберіть у народу все — і він усе може повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше не створить її; нову батьківщину навіть може створити народ, але мови ніколи: вмерла мова в устах народу — вмер і народ.
Костянтин Ушинський

* * *
"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. "
Ліна Костенко

* * *
"Якої великої ваги надавав наш народ у своїх приказках і повір'ях мові, людському слову! У народі вірили колись, що певним словом, яке мало хто й знає, можна й скарби в землі знаходити, й хвороби та всякі недуги лікувати, й від лихої людини та звіра оборонитись. «Ласкавим словом й гадюк чарують»,— каже одна українська приказка, а друга додає: «Слово — не стріла, а глибше ранить», «Гостре словечко коле сердечко», «Сказаного й сокирою не вирубаєш», «Що вимовиш язиком, того не витягнеш волом»,— запевняє народна мудрість."
Борис Антоненко-Цавидович

* * *
"Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування»
Панас Мирний

* * *
"Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу."
Олесь Гончар

* * *
"Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла."
Микола Гоголь

* * *
"Без усякої іншої науки ще можна обійтися, без знання рідної мови обійтися не можна."
Олександр Олесь

* * *
"Людина, яка втратила свою мову, - неповноцінна, вона другорядна в порівнянні з носієм рідної мови."
Павло Мовчан

* * *
"Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови... "
Максим Рильський