16.06.21

Б'є - значить любить?

Зазвичай висловом "Б'є - значить любить" пояснюють насильство в сім'ї і причину не повідомлення про домашнє насильство до правоохоронних органів. Багато хто не розуміє, що домашнє насильство - це теж злочин, а діти страждають від нього навіть тоді, коли є свідками насильства. Але з 11 січня 2019 року в Україні передбачена кримінальна відповідальність за умисне систематичне  вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства.

За законом кримінальна відповідальність передбачена за насильство щодо особи, з якою винний перебуває чи перебував у сімейних або близьких відносинах, що призводить до:
- розладів здоров'я,
- фізичних або психологічних страждань,
- втрати працездатності,
- погіршення якості життя потерпілого,
- емоційної залежності.
Таке насильство карається:
- позбавленням волі на строк до двох років,
- обмеженням волі на строк до п'яти років,
- арештом на строк до шести місяців,
- громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин.

Отож, що таке домашнє насильство?
Домашнє насильство - це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, колишнім чи теперішнім подружжям, іншими особами, які спільно проживають чи проживали однією сім'єю, але не перебувають в родинних відносинах чи в шлюбі, незалежно від того чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (п.3 ст.1 Закону №2229-VIII).
Економічне насильство - це форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру (п.4 ст. 1 Закону №2229-VIII).
Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі, щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній  сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку  третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному  здоров'ю особи (п.14 ст. 1 Закону №2229-VIII).
Сексуальне насильство - форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини, незалежно від її згоди або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності. (п.15 ст.1 Закону №2229-VIII).
Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає  ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги  особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру (п.17 ст.1 Закону №2229-VIII).