28.05.21

Базовий компонент дошкільної освіти

Оновлений Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО), що є Державним стандартом дошкільної освіти в Україні, було затверджено 12 січня 2021 року. Вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей дошкільнят визначено за такими освітніми напрямами: особистість дитини, дитина в сенсорно-пізнавальному просторі, дитина в природному довкіллі, гра дитини, дитина в соціумі, мовлення дитини, дитина у світі мистецтва.
Читайте настанови авторів документа, які допоможуть краще розуміти ключові аспекти БКДО, а також втілити його засади на практиці. Матеріал – за посиланням.

Цікаве для вихователів

«Learning Passport» – це освітня платформа від ЮНІСЕФ, ціль якої забезпечити якісну безперервну освіту для дітей та молоді, зокрема для тих, які можуть бути тимчасово виключеними з навчального процесу. В Україні вона впроваджується ЮНІСЕФ у співпраці із Microsoft та Українським інститутом розвитку освіти. На платформі педагоги можуть знайти навчальні матеріали, зокрема щодо правил безпеки, протидії булінгу, розвитку дошкільнят тощо. Скористатись платформою можна за цим посиланням

Anji Play – освітня практика родом з району Анжі, що на сході провінції Чжецзян в Китайській Народній Республіці. Станом на зараз її використовує 130 дитячих садків. За сприяння ЮНІСЕФ методика активно поширюється у США та цілим світом. 

Як пояснити дітям що таке булінг?

Булінг (цькування) – це агресивна і неприємна поведінка однієї людини або групи людей по відношенню до іншої, що супроводжується постійним фізичним та/або психологічним впливом. Булінг – це дуже небезпечно, оскільки може призводити до психологічних проблем чи фізичних ушкоджень, а також має довготривалий негативний вплив на здоровий розвиток дітей. Цькування може зустрічатись вже у дитсадку, тож варто із найменшого віку навчати малечу розрізняти таку поведінку, а вихователям – вміти запобігати їй.
У відео від «Пташеня. Дитячий простір» пані Соля та пані Христя зрозумілою мовою розповідають дошкільнятам, що таке дружба і булінг. Також у відео йдеться про те, як малечі розрізнити прояви цькувань щодо себе або інших і що потрібно робити в таких ситуаціях. Дивіться відео разом із дітьми за цим посиланням.

Вебінари та курси


На Youtube-сторінці Веукраїнського фонду "Крок за кроком" ви можете переглянути вебінари щодо дошкільної освіти, інклюзивної освіти та методики ECERS-3.Вебінари записані в межах інформаційних заходів проєкту «Всеукраїнський інститут інклюзивної освіти», що реалізується ГО «Волонтерський Рух «Спільна допомога».
А завдяки співпраці між МОН та благодійним фондом The LEGO Foundation було створено онлайн-курс «Як справлятися зі змінами в житті: соціально-емоційне навчання через гру». Мета курсу – підтримка дорослих і дітей у часи нової реальності, а також демонстрація ідеї гри як рушійної сили розвитку соціальних та емоційних навичок. 

Чому освітянам важливо вакцинуватися від COVID-19

Пропонуємо переглянути запис вебінару "Чому освітянам важливо вакцинуватися від COVID-19?"
Запис доступний за цим посиланням.
Докладна інформація про вакцини, вакцинацію та інші деталі є на:
1. офіційному сайті 
2. за номером Контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19
3. на сайті та Facebook-сторінці МОЗ щоденно публікують оновлення та інформацію про вакцини, вакцинацію, відповідають на найбільш часті запитання.
Довіряйте тільки перевіреним джерелам, щоби зберегти своє життя і здоров’я.

12.05.21

Петриківський розпис. Розмальовки.


Петриківський розпис, або «петриківка» — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва. Хоча достеменно невідомо, де й коли саме розвинулися традиції, що лягли в основу петриківки.
Але, не зважаючи на давні традиції,  петриківський розпис — це і сучасний живопис, який активно розвивається та набуває нових рис. Пропонуємо вам спробувати себе в ролі майстра петриківського розпису, а допоможуть вам у цьому розмальовки, достатньо лише роздрукувати їх та взяти до рук пензлика 😊 

09.05.21

Добірка віршів про мам до Дня Матері

Теплий віршик для мами

Мамо, добре, що ти є, —
Ніжне сонечко моє!
Від твоєї теплоти
Так і хочеться рости…
Найгарнішу, найдобрішу,
Я люблю тебе найбільше!
І коли дорослим стану,
Теж любить не перестану!
Бо ріднішої, ніж ти,
В цілім світі не знайти!
Добре, мамо, що ти є, —
Тепле сонечко моє!
          (О. Дерманський)

03.05.21

Поспішіть вивчити до Дня Вишиванки

ВИШИВАНКА
Вадим Крищенко

Мама вишила мені
Квітами сорочку.
Квіти гарні, весняні:
- На, вдягай, синочку!
В нитці – сонце золоте,
Пелюстки багряні,
Ласка мамина цвіте
В тому вишиванні.
Вишиваночку візьму,
Швидко одягнуся,
Підійду і обніму
Я свою матусю.