21.06.21

Кабінет міністрів опублікував постанову №611 про встановлення на території України "зеленої" зони.
Вона передбачає, що з 17 червня на території України встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки.
Відповідно до нього забороняється:
1. Перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.
2. Перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство.
3. Проведення масових  заходів без одягнутих усіма учасниками та організаторами заходу засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. 

18.06.21

Вільна освітня діяльність дітей: поради педагогам

У Європейській рамці якості дошкільної освіти зазначено, що один із головних принципів організації освітнього процесу – співучасть дитини в його плануванні, організації та реалізації. Такий підхід яскраво демонструє досвід Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Сполучених Штатів Америки. У цих державах працюють такі освітні системи, де вихователь може «йти за дитиною», бути наставником та провідником, а не лише джерелом передачі знань та соціального досвіду.
Також діти, яким дають час на самостійну невимушену діяльність, більш творчі, здібні до мови, спритні у розв’язанні проблем, стійкі до стресу, мають кращу пам'ять та кращі соціальні навички.
Про те, що можна робити вже сьогодні, щоби забезпечити вільну освітню діяльність дітей та не перетворити простір групи на хаос, читайте у матеріалі від експерток Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України. Текст – за посиланням.

16.06.21

Б'є - значить любить?

Зазвичай висловом "Б'є - значить любить" пояснюють насильство в сім'ї і причину не повідомлення про домашнє насильство до правоохоронних органів. Багато хто не розуміє, що домашнє насильство - це теж злочин, а діти страждають від нього навіть тоді, коли є свідками насильства. Але з 11 січня 2019 року в Україні передбачена кримінальна відповідальність за умисне систематичне  вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства.