20.01.22

Як вдало розпочати ранок

Бадьорий ранок – запорука вдалого дня! Перед вами – десять простих правил, які допоможуть і дорослим, і дітям кожен день розпочинати з усмішкою та любов’ю.

Вдалий ранок починається з вечора
Привчайте себе і свою малечу готувати одяг, сумку і улюблену іграшку, яка помандрує з дитиною в садочок, з вечора. Перед сном подумайте про те, які цікаві події, приємні ситуації чекають на вас завтра. Попросіть малюка заплющити очі і уявити їх собі. Заохотьте малюка розповісти хоча б про одну з них. Приємні очікування зроблять майбутній день бажаним.

Позитивно і розмірено
Прокинувшись, не поспішайте одразу братися до справ і не квапте дітей. Розплющивши очі, посміхніться, побажайте собі вдалого дня, пригадайте приємні речі, які уявляли собі з вечора і які стануться з вами уже сьогодні, поніжтеся кілька хвилин в ліжку і лише після цього розпочинайте день.

Більше світла
Природне світло допомагає людині прокидатися. Тож розсуньте штори, визирніть у вікно, помружтеся на сонечку, насолодіться красою й тишею ранку. Для цього вистачить і однієї хвилини.

Увімкніть музику
Музика створює настрій, особливо якщо вона енергійна і подобається вам. Важливо, щоб у визначенні «ранкового репертуару» брали участь усі члени родини, запропонувавши по п’ять улюблених композицій.

Обіймайтеся
Ранкові обійми – найкращий початок дня! Психологи вважають, що для доброго самопочуття дорослому потрібно  щонайменше 8 обіймів на день, малюку – 12.

Розбудіть своє тіло
Привчіть себе до ранкової зарядки. Не треба влаштовувати виснажливих тренувань, достатньо виконати по одній вправі на кожну групу м’язів. Побачивши, як мама і тато виконують зарядку під енергійну музику малюк не залишиться осторонь.  Розбудить організм також склянка нехолодної води натщесерце.

Поділіться своїм планом вдалого дня
Сніданок – це не лише споживання їжі, а й можливість зібратися усією родиною перед виходом у «великий світ».  Перебування в родинному колі дуже важливе для дитини. Поговоріть  про приємні події, які чекають на кожного з вас цього дня. Заохочуйте малечу приєднуватися до бесіди за допомогою відкритих запитань. Це запитання, які передбачають розгорнуту відповідь, а не коротеньке «Так» або «Ні».

Афірмація дня
Щоб вдало влитися у потік дня, треба його «вдихнути». Вийшовши з будинку , глибоко вдихніть свіжість ранку. Повільно видихаючи, промовте вголос: «Цей день дарує мені безліч цікавих і приємних подій. Я сповнений сил і мені до снаги впоратися з будь-якими випробуваннями». Для малечі досить буде сказати «Сьогодні – найкращий день у моєму житті!». Можете вигадати власне побажання на день. Важливо промовити його не подумки, а вголос і емоційно.

Грайте ідучи
Мовчанку по дорозі до дитсадка варто замінити словесними іграми. Наприклад: «Істівне – неїстівне», «Пильне око» (потрібно уважно роздивлятися навколо і називати якомога більше предметів з певною ознакою, як-от «усе жовте», або все на літеру «С»), «На що схоже», «Лічимо кроки». А ще можна разом декламувати вірші, співати пісні, складати казки про все, що трапляється дорогою.

Заряджайте друзів позитивом
Відчуття ранку зникає  з прибуттям у дитсадок чи на роботу. Важливо, щоб цей перехід не був різким. Тут допоможуть:
-         музичний супровід, який зустрічатиме батьків і малечу (напередодні вихователю треба спільно з дітьми скласти список пісень, які вони б хотіли чути зранку)
-         «таємний ритуал вітання»  з вихователем та друзями (його можна також спільно продумати та ухвалити напередодні)
-         Вправа «Усмішка з бантиком» (подумки взяти уста за кутики, широко всміхнутися аж до вух, уявно розтягуючи усмішку до маківки і зав’язати там гарний бантик, який протягом дня триматиме обличчя усміхненим).
Якщо в групі діти з вихователем домовилися утілювати в життя «10 правил вдалого ранку», то зібравшись у колі на килимку, можна обмінятися враженнями, розповісти, який із пунктів сьогодні найбільше вдався, звісно, з допомогою вихователя, який має поділитися з малятами власним досвідом.


ДОБРИХ ВАМ РАНКІВ!

джерело: "Дошкільне виховання" №9/2017