17.01.22

Правила поведінки під час ожеледиці

Ходи не поспішаючи, ноги злегка розслаб у колінах, ступай на всю підошву. Руки мають бути вільні. Пам'ятай, що поспіх збільшує небезпеку під час ожеледиці, тому виходь із будинку заздалегідь.
У разі порушення рівноваги швидко присядь — це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
Падай із мінімальною шкодою для свого здоров'я. Відразу присядь, щоб знизити висоту. У момент падіння зберись, напруж м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотися - удар, спрямований на тебе, зменшиться.
Не тримай руки в кишенях: це збільшує можливість не тільки падіння, а й важких травм, особливо переломів.
Обходь люки: як правило, вони вкриті льодом. Крім того, люки можуть бути погано закріплені, що збільшує ризик травмування.
Ніколи не ковзайтеся, щоб не збити інших людей, які рухаються поруч.
Ідучи тротуаром, не проходь близько до проїжджої частини дороги. Це небезпечно, адже є ризик підсковзнутися та впасти під колеса автомобіля, що проїжджає.
При переході дороги будьте особливо пильні. Переходьте її лише на переході й уважно придивляйтеся, щоб не було поблизу машини. Або тоді, коли транспортні засоби вже зупинилися.
Ніколи не перебігайте дорогу навіть коли немає транспортних засобів, бо по слизькій дорозі бігти небезпечно.
На залізниці взимку також небезпечно, адже скрізь слизько. Якщо виникає потреба перейти залізничну колію - будьте уважні.
Не грайтеся в рухливі ігри поблизу проїжджої частини. Не штовхайтеся, щоб не потрапити під колеса автомобіля.
Коли чекаєте на зупинці громадський транспорт, ніколи не ставайте на край тротуару, тому що можете посковзнутися самі або ненароком хтось може штовхнути вас, і ви потрапите під колеса.
Поводьтеся на вулиці та зупинці культурно, чемно, адже соромно бути невихованим.
Обходьте транспортні засоби дуже уважно, коли обмежена чи недостатня видимість.
У темну пору доби переходьте проїжджу частину тільки у разі відсутності небезпеки у спеціально відведених місцях та із світлоповертальними елементами на одязі.
Пам'ятай! Через ожеледицю значно збільшується відстань гальмівного шляху транспортного засобу.