Кабачок – один з перших овочів, який з’являється на нашому
столі після довгої зими. Цей корисний овоч позитивно вливає на шлунково-кишковий
тракт, стан шкіри і, навіть, на нервову систему. Його застосовують в кулінарії,
косметології та народній медицині.
Купуючи кабачки вибирайте молоді недостиглі кабачки: їх
можна готувати разом зі шкіркою і, навіть, вживати в їжу в сирому вигляді. Звісно, кабачки «старшого віку» теж їстівні, але
вживати в їжу їх можна тільки після термічної обробки.
Кабачок незамінний у раціоні людей, які страждають на атеросклероз,
гіпертонію, гепатит, а також при порушеннях обміну речовин, в дієтичному
харчуванні після отруєнь. Корисний цей овоч і діабетикам, тим, хто переніс
хірургічне втручання на органах шлунково-кишкового тракту та тим, хто прагне
схуднути.
Кабачок має сечогінну дію, тобто допомагає позбутися зайвої
рідини і нормалізувати водний баланс, сприяє зняттю набряків і виведенню шлаків
Завдяки високому вмісту каротину та вітаміну С має загальнозміцнюючі
властивості, високий вміст пектинових речовин допомагає у виведенні «поганого»
холестерину, калій і магній тонізують серцевий м'яз, зміцнюють стінки судин, регулюють кров'яний тиск.
Крім того в складі кабачків є такі мікроелементи як:
алюміній, молібден, цинк, літій, арсен, титан.
У 100 грамах кабачків
міститься:
Вітамін В1 – 0,03 мг;
Вітамін В2 – 0,03 мг;
Вітамін В3 – 0,01 мг;
Вітамін В6 – 0,1 мг;
Вітамін В9 – 14,0 мкг;
Вітамін А (каротин) – 12 мг;
Вітамін РР – 0,6 мг;
Вітамін С – 15,0 мг;
Вітамін Н – 0,4 мкг;
Солі кальцію – 17,2 мг;
Солі калію – 309 мг;
Солі фосфору – 28,2 мг;
Солі магнію – 16,2 мг.
Калорійність продукту – 100 ккал на 100 гр. кабачка.
Оскільки склад різних сортів кабачків практично ідентичний,
то використовувати в кулінарії можна будь-які сорти відповідно до своїх смакових уподобань.
Серед протипоказань до вживання кабачків – виразка шлунку та
гастрит з підвищеною кислотністю.
Рецепти смачних і корисних страв можете знайти в рубриці "Дитяче харчування", скориставшись міткою "Рецепти" або на нашій сторінці в Pinterest, дошка "Готуємо дітям".