07.06.22

Як годувати малюка


Багато батьків скаржаться на поганий апетит малюків у спеку. Важко нагодувати дитину ситним обідом з першою, другою стравою і компотом, як рекомендує більшість дієтологів. Можливо, тільки компот буде випитий із задоволенням. А може, поглянути на це інакше? Можливо, малюки самі відчувають, що їм краще з’їсти? Повірте, дитячому організму цього цілком вистачає, щоб нормально зростати і розвиватися. Адже харчові переваги дорослих теж змінюються залежно від сезону й погоди.

Висока температура влітку впливає на обмін речовин в організмі. Напевно, ви й самі помічали, що одні страви зігрівають, а інші охолоджують. І звісно, у літню спеку логічніше їсти більше охолодних продуктів. Літній урожай багатий на овочі й фрукти, що природно охолоджують літню спеку. Природа влітку забезпечує нас великою кількістю яблук, динь та інших охолодних фруктів. Дитина на обід може досхочу поїсти тільки кавун. У спекотні літні місяці режим харчування рекомендовано змінити так, щоб обід і полуденок помінялися місцями. Цей режим є більш фізіологічним. Особливо спекотного полуденного часу, коли апетит у дитини різко знижений, запропонуйте малюкові фрукти або іншу легку їжу, після чого нехай поспить або відпочине. Після того як спека мине, дитина із задоволенням з’їсть обід з більш калорійних страв.
Щоб уникнути проблем із травленням, нові продукти потрібно вводити обережно. Спочатку дайте дитині кілька ягідок або один шматочок фрукта, щоб відстежити реакцію організму. Якщо все нормально, годуйте досита. Не можна обмежувати малюка у воді, особливо у спеку. Дитина завжди повинна мати доступ до якісної чистої води. Завжди й скрізь носіть із собою пляшечку питної негазованої води для дитини, щоб уникнути зневоднювання її організму. Охочіше діти п’ють компоти з фруктів і сухофруктів, морси, але все-таки краще запропонувати малюкові свіжі фрукти й чисту воду. Якщо ви робите напої самі, не додавайте до них цукор. Напувати солодкими напоями дітей не бажано, вони не вгамовують спрагу і псують апетит. Особливо це стосується напоїв, що випускають у харчовій промисловості.
Традиційно важливим компонентом дитячого харчування є молочні продукти. Молоко слід пити теплим, і бажано окремо від інших продуктів. Під час спеки вживати калорійну їжу недоцільно. Годуйте свою дитину овочевими салатами, кашами із цільних злаків, кисломолочними продуктами, яйцями, нежирним м’ясом, рибою й сиром (залежно від харчових переваг дитини й родини). До раціону малюка необхідно вводити корисні жири, що в достатній кількості містяться в олії, горіхах, жирних сортах риб. Улітку жири допомагають захищати шкіру від негативного впливу ультрафіолету, а також сприяють кращому засвоєнню вітамінів D і K. Дуже корисні горіхи, особливо мигдаль, кокосовий і волоський горіх.
Чи потрібно змушувати дитину вживати весь спектр «традиційно обов’язкових» продуктів — теж суперечливе питання. Усі ми різні, і в нас виникає потреба в різних продуктах, що, до того ж, по-різному засвоюватимуться. У малюка, як і в дорослого, процеси травлення є значно ефективнішими і здоровішими, якщо він їстиме смачну для нього їжу.
Не слід нав’язувати дітям певну кількість їжі й контролювати їхній апетит. Солодощі перед їжею давати не можна — після них мало хто з апетитом з’їсть обід або вечерю. Важливо, щоб дітям на стіл подавали свіжоприготовану, корисну й смачну їжу. Смаки дітей зазвичай забезпечують їх потреби в продуктах. Харчові антипатії дитини можуть відбивати внутрішні механізми захисту їх організму від продуктів, що гірше засвоюються. Діти потребують їжі, що сприяє зростанню тканин. Для розвитку мозку дітям необхідні цукри, але й вони можуть бути корисними — у вигляді фруктів і солодощів з натуральних продуктів. Дуже корисні сухофрукти, особливо фініки, інжир, родзинки. Перед уживанням їх краще обробити окропом і вимочувати у воді.
Пам’ятайте про особливу увагу до чистоти на кухні в літню пору. Улітку особливо суворо необхідно дотримувати санітарно-гігієнічних норм приготуванні їжі та її зберігання. Потрібно мити руки перед приготуванням їжі й перед самою їжею. Проточною водою промивати сирі овочі та фрукти або багаторазово змінювати воду. Намагайтеся готувати овочеві страви й салати з фруктів безпосередньо перед їжею. Каші також необхідно їсти тільки в день готування. Це не так важко, як видасться спочатку. За спекотної погоди продукти швидко псуються. Якщо ви виявили, що баночки з йогуртом або сирком підозріло здулися, не годуйте ними свою родину. Дотримуйте умов зберігання продуктів, щоб уникнути кишкових інфекцій і харчових отруєнь.
Зміцнення імунітету й оздоровлення дитини влітку залежить не тільки від загартовування й сонячних ванн, а й від насичення організму вітамінами й мікроелементами, на які багаті фрукти й овочі.

Джерело - журнал "Зростаємо разом"