16.12.21

Батьки і педагоги: хто за що відповідає

Питання про міру відповідальності за забезпечення високої якості дошкільної освіти було і залишається досить болючим. Вихователі часто зазнають труднощів у побудові стосунків з батьками вихованців. Більшість тат і мам твердо переконані, що сплачені за дитячий садок гроші – достатній внесок у виховання та навчання їхнього чада. А звернення до батьків на воротах дошкільного закладу «Прохання: не перекидати дітей через паркан, а передавати вихователю з рук в руки» і досі багатьма сприймається як жарт, а не як сумна правда. Отже, претензій в двох сторін більше ніж достатньо, що, зрозуміло, не сприяє поліпшенню загального результату.

13.12.21

Діти і здорове харчування: поради для батьків


ЮНІСЕФ спільно з Посольством Швейцарії в Україні презентувало порадник, як батькам побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.
Читайте порадник за покликанням та шукайте постери тут.

07.12.21

Профілактика бактеріальних захворювань


Бактеріальні захворювання належать до інфекційних хвороб, що викликаються живими збудниками та продуктами їх життєдіяльності. Вони починаються тоді, коли хвороботворні бактерії потрапляють в організм, розмножуються і вбивають здорові бактерії або живуть мирно, але отруюють організм продуктами своєї життєдіяльності.Бактеріальні захворювання можуть масово поширюватися, передаючись від заражених осіб здоровим і мають тенденцію до епідемічного поширення. Саме тому такою важливою є їх профілактика.
Для профілактики бактеріальних хвороб застосовують різні заходи, серед них: 

Правила безпеки на водоймах, вкритих водою


Не можна з'їжджати на лижах із крутого берега на кригу: у разі різкого навантаження він може провалитися.
Категорично забороняється дітям грати на тонкій кризі.
Небезпечно бути біля берегів, де найчастіше виникають промоїни, тріщини й розриви льоду.
На льоду  краще  мати при  собі  знаряддя  безпеки  (лижі,  мотузку, палицю).

02.12.21

Ключові підходи до організації освітнього процесу


У серії брошур розкриваються ключові підходи до організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на основі міжнародної методики оцінювання якості освітнього процесу в дошкільних освітніх закладах ECERS-3.
У брошурах є інформація про вимоги до облаштування освітнього простору і практичні поради на кожен день для активного, безпечного, всебічного, індивідуального розвитку дитини у трьох вимірах:
- середовище: розташування меблів, наповнення осередків діяльності за інтересами, безпека;
- взаємодія між учасниками освітнього процесу: між дітьми, дітей з вихователями, підтримка вільної гри;
- організація діяльності дітей: тривалість та ротація занять, організація різних видів діяльності, правила та дисципліна.
Завантажуйте брошури тут.

29.11.21

НУМО


Платформа НУМО  стане у нагоді батькам, опікунам та вихователям дітей від 3 до 6 років. На ній регулярно публікуються корисні поради, вправи та ігри, які допоможуть дошкільнятам опановувати важливі навички для подальшого розвитку.
Від розуміння емоцій і засвоєння правил безпечної поведінки до формування дбайливого ставлення до природи та розвитку логіко-математичних компетенцій – на НУМО можна обрати ігри та вправи для розвитку 16 ключових навичок, необхідних для гармонійного розвитку, пізнання та формування можливостей дитини.
Дізнавайтеся деталі за посиланням.

Колискова країна


Анімаційний проєкт «Колискова країна» презентує відеоматеріали для багаторазового перегляду перед сном і не тільки. Це – сучасний лаунж для дітлахів та їхніх батьків: ніжні, позитивні мелодії, цікава пізнавальна інформація, оригінальні малюнки.
Послухати колискові можна на YouTube-каналі проєкту за посиланням.

 

26.11.21

Позитивна дисципліна: теорія та практика


Як реагувати на дитячу істерику, агресію чи небажання слідувати правилам та водночас не втратити довіру дитини, читайте у матеріалах експерток Команди підтримки реформ МОН «Позитивна дисципліна: теорія та практика».
Завантажити тут.

12.11.21

Як зробити цифровий світ дружнім до дітей

У межах проєкту, що реалізується Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, розроблено короткий посібник з медіаграмотності. Поради, які містяться у ньому, особливо актуальні в часи онлайн-навчання через пандемію COVID-19.
Для дітей онлайн-світ стає майданчиком, де можна пограти в ігри, завести друзів, обговорити домашні завдання, знайти інформацію, залишатися на зв’язку. Як і на будь-якому майданчику, діти можуть стикнутися з небажаною поведінкою, вульгарною лексикою, потрапити в небезпечну компанію. У реальному світі ми оберігаємо дітей, звертаючи їхню увагу на небезпеки, вчимо, як можна захистити себе від них – ми встановлюємо правила, яких діти повинні дотримуватися. В онлайн-світі, з його віртуальністю, вседоступністю та анонімністю, вміння оберігати дітей від небезпек є не менш важливим. Діти мають бути захищеними, але водночас мати доступ до корисних можливостей Інтернету.
Завантажуйте та читайте матеріал тут.

05.11.21

Про візуальне оформлення дитячого садка


Команда підтримки реформ (RST) розробила рекомендації щодо візуального оформлення у дитячому садку. Докладніше – тут.

29.10.21

Виховання дітей 1-2 років: стратегії і труднощі


Виховання дітей, які тільки-но починають ходити, – непроста справа. Недарма цей період у житті дитини називають «жахливим дворічним віком». Вона ще зовсім маленька, але її впертість та наполегливість вражають.
Хоча дитина у цьому віці ще не готова до того, щоб нести покарання за свої вчинки, батьки повинні вже зараз прищеплювати їй певні правила, які навчать її керувати своєю поведінкою. 1-2 роки – чудовий вік, щоб навчити дитину робити правильний вибір.
Докладніше – тут.

22.10.21

Безпека на дорозі

Однією з причин високого рівня аварій та травмувань на дорозі є низька дисципліна учасників дорожнього руху. Ми часто буваємо неуважними, необережними та легковажними на дорозі. Часто перекладаємо відповідальність на іншого: водій на пішохода, пішохід на водія. А має бути інакше: кожен з нас має бути обережним, відповідальним і дотримуватися певних правил. А дотриматися їх зовсім не складно, якщо замислитися над цінністю власного життя.
Отож, почнемо з пішоходів. Чинні Правила дорожнього руху трактують, що пішоходам забороняється:
1) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

19.10.21

Правила безпеки на залізниці


 

Залізниця. Азбука безпеки на дорозі.

 

Правила безпеки на залізниці


 Вважаємо за доцільне нагадати про необхідність дотримання правил безпечної поведінки на залізниці та об'єктах залізничного транспорту. 

Нагадуємо, що категорично забороняється:

1. Ходити по залізничних коліях та наближатися до них на відстань менше п'яти метрів.
2. Переходити і перебігати через залізничні колії перед поїздом (або локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400 м.
3. Переходити колію зразу після проходу поїзда (або локомотива, вагона, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад. 

14.10.21

Профілактика ГРВІ


Гострі респіраторні інфекції — це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу — повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. 

Я сам: криза трьох років


Криза трьох років – один із найскладніших моментів у житті дитини. Це насамперед руйнування усталених соціальних стосунків, усвідомлення та відокремлення свого “Я”. У цьому віці малюки переходять від мимовільного наслідування до формування власних поведінкових звичок, вияву своїх емоцій. Тому завдання дорослих – підтримати свого нащадка у прагненні стати особистістю.
Феномен “Я сам” означає не лише виникнення зовні помітної самостійності, а й, так би мовити, відокремлення дитини від дорослої людини. Якщо ж нові стосунки з малюком не складаються, його ініціатива не заохочується, самостійність постійно обмежується – у дитини виникають кризові явища, що негативно позначаються на взаєминах із дорослими, а іноді й з однолітками.

05.10.21

Перелік онлайн-ресурсів рекомендованих для дітей

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ІНТЕРНЕТ-САЙТИ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ІНТЕРНЕТ-САЙТИ БІБЛІОТЕК ТА ЕЛЕКТРОННИХ БІБЛІОТЕК

ІНТЕРНЕТ-САЙТИ МУЗЕЇВ І КАРТИННИХ ГАЛЕРЕЙ УКРАЇНИ

Джерело: сайт МОН України

28.09.21

Посібники, які МОН пропонує використовувати батькам і педагогам для навчання дітей безпечного користування інтернетом

         Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі: посібник для батьків 

  1. Виховання культури користувача Інтернету. Безпека у всесвітній мережі: навчально-методичний посібник
  2. Онлайн-посібник "COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів"
  3. Посібник Ради Європи "Свобода вираження поглядів та інтернет"
  4. Навчально-методичний посібник "Керівництво із соціально-педагогічного супроводу формування безпечної поведінки підлітків в інтернеті"
  5. Методичні рекомендації до використання в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти навчально-методичного посібника та робочого зошита „Інтернет, який ми хочемоˮ (the Web We Want)
  6. Дізнайся про свої права в цифровому середовищі
  7. Попередження та протидія КІБЕРБУЛІНГУ в дитячому середовищі України
  8. Запобігаємо кібербулінгу змалечку
  9. Безпечне користування сучасними інформаційно-комунікативними технологіями / О. Удалова, О. Швед, О. Кузнєцова [та ін.]. – К.: Україна, 2010. – 72 с.
  10. Пам’ятка для батьків "Діти. Інтернет. Мобільний зв’язок", розроблена Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі.

20.09.21

Зверніть увагу! Чи можуть старші діти забирати з садочку братиків та сестричок

Чи має право вихователь відпускати свого вихованця додому у супроводі старших братика чи сестрички?
Відповідно до частини другої статті 151 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 № 2947-ІІІ (СК) батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати її на виховання фізичним та юридичним особам. 
Згідно з частиною третьою статті 8 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-ІІІ (далі — Закон про дошкільну освіту) батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність перед суспільством і державою за розвиток, виховання і навчання дітей, а також збереження їх життя, здоров’я, людської гідності. Дошкільний навчальний заклад, у свою чергу, створює безпечні та нешкідливі умови розвитку, виховання та навчання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та забезпечує їх дотримання (ч. 2 ст. 11 Закону про дошкільну освіту). Отже, 

17.09.21

Правила пожежної безпеки для малят

Пропонуємо разом з дітьми вивчити пожежні правила для малят у віршах. 

Любі хлопчики й дівчатка,
Слухайте, що каже татко:
«Сірників до рук не брати!
Бо згоріти може хата!»
І до мами прислухайтесь:
«Із вогнем, малі, не грайтесь!
Сірники – то не забава!
Гратись з ними – марна справа!»

11.08.21

Нагадуємо! Зверніть увагу!

Навіщо ходити в масках?

У зв’язку з швидким розповсюдженням коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Маска має зменшити виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник. Але використовувати їх необхідно правильно! Надівайте маску так, щоб вона щільно закривала рот та ніс. Перед цим обов'язково вимийте руки з милом чи обробіть антисептиком. Також не торкайтесь маски руками після того, як наділи її на обличчя.

Що таке громадське місце?

В постанові №211 сказано, що всі повинні носити маску чи респіратори в громадських місцях. 

09.08.21

Можливості для педагогів

 Онлайн-зустрічі з тренерками AMI для тих, кому близькі та цікаві ідеї педагогіки Марії Монтессорі. Тема зустрічей – «Континуум мови: розвиток мови і навичок спілкування у дітей від народження до шести років». 14 серпня з 18:00 до 19:30 відбудеться зустріч з Шарлін Сміт, тренеркою AMI 0-3 років. 15 серпня в той самий час заплановано онлайн-сесію з Лакшмі Шекхар, тренеркою AMI 3-6 років. Вхід вільний, зареєструватись можна за посиланням, а дізнатись більше деталей – тут.

Короткі лекції про виховання і розвиток дошкільнят на YouTube-каналі психологині Марії Сичинської. У відео йдеться про те, як формулювати правила для дошкільнят, як встановлювати кордони та запобігати агресії, як налагодити сон тощо. Переглядайте відеоролики за цим посиланням.

Навчання дітей правилам гігієни. Посібник для педагогів


Виконання правил особистої гігієни сприяє збереженню і зміцненню здоров’я людини. Це включає правила гігієнічного догляду за тілом, порожниною рота, статевими органами, а також користування взуттям, білизною, одягом, житлом тощо. Підвищенню стійкості організму до різних несприятливих факторів, пристосуванню людини до довкілля також сприяють правильне харчування, гартування, регулярні фізичні вправи та інші гігієнічні заходи.
Дотримання гігієнічних правил – це ті корисні навички, які має опанувати змалечку кожна дитина, і з часом лише вдосконалювати й трансформувати їх відповідно до вікових особливостей. 

06.08.21

Збірка запитань та відповідей про вакцинацію проти COVID-19 для освітян

Працівники закладів освіти є однією з пріоритетних груп, які щеплюють проти COVID-19 в Україні. Щоб освітяни могли зробити свідомий вибір і захистити себе від коронавірусної хвороби, Міністерство охорони здоров’я разом з ЮНІСЕФ створили для них збірку відповідей на найпоширеніші запитання про вакцинацію проти COVID-19.
У збірці «Освітянам: запитання і відповіді про вакцинацію від COVID-19» є відповіді на запитання про те, які вакцини використовує Україна, як вони діють, які можуть бути реакції на них, про те, коли і як можна щепитися людям з різними супутніми хворобами та тим, хто вже переніс COVID-19. В ній також можна знайти алгоритм запису освітян на вакцинацію та інструкцію, як поводитися під час та після щеплення.
Збірку створено та опубліковано за підтримки уряду Швейцарії. Її електронну версію можна знайти за посиланням.

05.08.21

Адаптація дитини до дитячого садочку.

Вступ дитини до дитячого садочку - це стрес для дитини, а дуже часто і для батьків.  Що ж потрібно для того, щоб допомогти дитині  адаптуватися до умов садочка та уникнути стресових ситуацій?
По-перше, пояснити дитині, що таке дитячий садочок і навіщо туди ходять діти. Головне, намагатися простими словами створити позитивний образ садочку (там багато діток, іграшок, добрі вихователі)

28.07.21

Порядок подання заяв про випадки булінгу


1. Підставою для реагування в закладах освіти на випадки булінгу (цькування) є заява або повідомлення, про випадок та/або підозру його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, отриманої суб'єктами реагування на випадки булінгу (цькування).
2. Повідомляти про випадки булінгу (цькування) може будь-яка особа, учасником або стороною якого вона стала або яка підозрює про його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, або про який отримала достовірну інформацію.


Порядок реагування на випадки булінгу


1. Підставою для реагування в закладах освіти на випадки булінгу (цькування) є заява або повідомлення, про випадок та/або підозру його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, отриманої суб'єктами реагування на випадки булінгу (цькування) в закладах освіти.
2. Повідомляти про випадки булінгу (цькування) в закладах освіти може будь-яка особа, учасником або стороною якого вона стала або яка підозрює про його вчинення стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та/або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, або про який отримала достовірну інформацію.

27.07.21

Правила безпеки - серія відео для дошкільнят


Особиста безпека, межі, дозволені та заборонені дії, взаємодія з дорослими – усі ці теми стосуються безпеки і їх варто обговорювати з дітьми із найменшого віку. Дошкільнята мають знати, які існують правила безпеки вдома, в дитсадку, а також на вулиці чи в інших публічних місцях. Малечі необхідно пояснити, що таке хороші та погані дотики і до кого вони можуть звернутись в разі загрози.
Допомогти у такій розмові можуть короткі ролики для дошкільнят від МБО «Служба порятунку дітей». Переглядайте їх тут та обговорюйте разом із малечею.

23.07.21

Вебінар для педагогів "Тривожні розлади у дітей"

Тривога – це важлива емоція, яка попереджає нас про небезпеку і мобілізує до відповідних дій. У нашому мозку функціонує комплексна система тривоги. Вона дає нам змогу вчасно помічати загрози та запобігати їм. Втім, як і будь-яка комплексна система, система тривоги також може «виходити з ладу», формуючи страх там, де насправді небезпеки немає, чи змушуючи нас постійно переживати про загрози, які малоймовірні й на які ми не маємо впливу. У таких випадках йдеться про тривожні розлади.
Тривожні розлади є найпоширенішим видом психічних розладів у дітей, молоді, дорослих. Вони можуть суттєво порушувати функціонування у різних сферах життя, перешкоджати повноцінному розвитку та самореалізації. Про те, які існують тривожні розлади, які їхні ознаки та як допомогти дитині та батькам малюків із тривожними розладами, дізнавайтесь у відеозаписі вебінару від Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» за посиланням.

Чи готова дитина до школи?


Готовність до школи – це цілий комплекс ознак, що належать до інтелектуальної, мотиваційної, емоційної та інших сфер розвитку дитини. Визначити, чи готова дитина впоратися із новим навантаженням, особливо у часи пандемії #COVID19 – складно і водночас важливо.
Психолог Світлана Ройз розповідає, як готовність до навчання проявляє себе у фізичних особливостях, вигляді, мовленні й поведінці дитини. Дивіться відео за посиланням та дізнавайтеся нове про майбутніх першокласників!

20.07.21

Візуальне оформлення простору в дитсадку: матеріал для педагогів

Візуальне оформлення простору має допомагати творити освітнє середовище, бути частиною навчально-пізнавальної складової дня, а також створювати атмосферу «свого» простору, який творять самі діти. Про філософію візуального оформлення простору йдеться у міжнародній методиці ECERS-3. Відповідно до неї візуальні матеріали, зокрема, мають бути актуальними та зрозумілими для дітей, а також розміщуватись так, щоби діти могли їх роздивитись.
Про те, які візуальні матеріали варто використовувати, навіщо дітям підписувати зображення, якщо вони ще не читають, у який спосіб оформити простір, щоби діти почували себе як вдома — у матеріалі експерток Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України. Завантажуйте та читайте його за посиланням.

Правила безпеки на воді

 З настанням тепла всім нам хочеться освіжитися, відпочити біля водойми. Купання в річці чи пікнік на березі - це гарна ідея відпочинку. Але тільки в тому разі коли ви знаєте основні правила безпеки, яких необхідно дотримуватись при відпочинку на воді.

Пропонуємо переглянути разом з дітьми наступні відео:
Правила поведінки на воді
Безпека на воді.
А також нагадуємо вам основні правила безпечної поведінки при відпочинку на воді.

16.07.21

Як впливати на поведінку дитини

У всіх батьків настає момент, коли їм складно визначити, як найкраще встановити дисципліну для дитини. Не має значення, хто перед ними — малюк в істериці чи роздратований підліток — часом складно впоратися з емоціями. Навряд чи є батьки, які хотіли б опинитися в такій ситуації — але суть в тому, що крики та фізичне насильство ніколи не приносять користі.
На щастя, є й інші, більш ефективні способи, і один з них — позитивна дисципліна. ЮНІСЕФ проконсультувалися з Люсі Клавер, професоркою з соціальної роботи з дітьми та родинами в Оксфордському університеті та матір'ю двох хлопчиків, щоб дізнатися, як цей підхід може допомогти батькам налагодити позитивні стосунки з дітьми та навчити їх таких навичок, як відповідальність, співпраця та самодисципліна.
Ці поради стануть в нагоді всім, хто працює з дітьми. Читайте статтю на сайті ЮНІСЕФ.

12.07.21

Вебінар "Перша дитяча подорож безпечним Інтернетом"

Вебінар «Перша дитяча подорож безпечним Інтернетом: що про це має знати вихователь» відбудеться у четвер 15 липня о 18:30 на Facebook-сторінці #stop_sexтинг.
Маленькі діти вправно користуються додатками на смартфонах батьків. Відповідно до дослідження «Виховання дітей в епоху екранів», 81% батьків 3-4-річних дітей зазначають, що їхні діти переглядають матеріали на YouTube. Крім корисних відео, доволі часто там знаходиться і шкідливий контент, який впливає на емоційний стан та подальший психосоціальний розвиток дитини. Тому вихователі закладів дошкільної освіти мають бути обізнаними у таких питаннях.
Під час вебінару буде йтись про: 

21.06.21

Кабінет міністрів опублікував постанову №611 про встановлення на території України "зеленої" зони.
Вона передбачає, що з 17 червня на території України встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки.
Відповідно до нього забороняється:
1. Перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.
2. Перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство.
3. Проведення масових  заходів без одягнутих усіма учасниками та організаторами заходу засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. 

18.06.21

Вільна освітня діяльність дітей: поради педагогам

У Європейській рамці якості дошкільної освіти зазначено, що один із головних принципів організації освітнього процесу – співучасть дитини в його плануванні, організації та реалізації. Такий підхід яскраво демонструє досвід Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Сполучених Штатів Америки. У цих державах працюють такі освітні системи, де вихователь може «йти за дитиною», бути наставником та провідником, а не лише джерелом передачі знань та соціального досвіду.
Також діти, яким дають час на самостійну невимушену діяльність, більш творчі, здібні до мови, спритні у розв’язанні проблем, стійкі до стресу, мають кращу пам'ять та кращі соціальні навички.
Про те, що можна робити вже сьогодні, щоби забезпечити вільну освітню діяльність дітей та не перетворити простір групи на хаос, читайте у матеріалі від експерток Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України. Текст – за посиланням.

16.06.21

Б'є - значить любить?

Зазвичай висловом "Б'є - значить любить" пояснюють насильство в сім'ї і причину не повідомлення про домашнє насильство до правоохоронних органів. Багато хто не розуміє, що домашнє насильство - це теж злочин, а діти страждають від нього навіть тоді, коли є свідками насильства. Але з 11 січня 2019 року в Україні передбачена кримінальна відповідальність за умисне систематичне  вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства.

28.05.21

Базовий компонент дошкільної освіти

Оновлений Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО), що є Державним стандартом дошкільної освіти в Україні, було затверджено 12 січня 2021 року. Вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей дошкільнят визначено за такими освітніми напрямами: особистість дитини, дитина в сенсорно-пізнавальному просторі, дитина в природному довкіллі, гра дитини, дитина в соціумі, мовлення дитини, дитина у світі мистецтва.
Читайте настанови авторів документа, які допоможуть краще розуміти ключові аспекти БКДО, а також втілити його засади на практиці. Матеріал – за посиланням.

Цікаве для вихователів

«Learning Passport» – це освітня платформа від ЮНІСЕФ, ціль якої забезпечити якісну безперервну освіту для дітей та молоді, зокрема для тих, які можуть бути тимчасово виключеними з навчального процесу. В Україні вона впроваджується ЮНІСЕФ у співпраці із Microsoft та Українським інститутом розвитку освіти. На платформі педагоги можуть знайти навчальні матеріали, зокрема щодо правил безпеки, протидії булінгу, розвитку дошкільнят тощо. Скористатись платформою можна за цим посиланням

Anji Play – освітня практика родом з району Анжі, що на сході провінції Чжецзян в Китайській Народній Республіці. Станом на зараз її використовує 130 дитячих садків. За сприяння ЮНІСЕФ методика активно поширюється у США та цілим світом. 

Як пояснити дітям що таке булінг?

Булінг (цькування) – це агресивна і неприємна поведінка однієї людини або групи людей по відношенню до іншої, що супроводжується постійним фізичним та/або психологічним впливом. Булінг – це дуже небезпечно, оскільки може призводити до психологічних проблем чи фізичних ушкоджень, а також має довготривалий негативний вплив на здоровий розвиток дітей. Цькування може зустрічатись вже у дитсадку, тож варто із найменшого віку навчати малечу розрізняти таку поведінку, а вихователям – вміти запобігати їй.
У відео від «Пташеня. Дитячий простір» пані Соля та пані Христя зрозумілою мовою розповідають дошкільнятам, що таке дружба і булінг. Також у відео йдеться про те, як малечі розрізнити прояви цькувань щодо себе або інших і що потрібно робити в таких ситуаціях. Дивіться відео разом із дітьми за цим посиланням.

Вебінари та курси


На Youtube-сторінці Веукраїнського фонду "Крок за кроком" ви можете переглянути вебінари щодо дошкільної освіти, інклюзивної освіти та методики ECERS-3.Вебінари записані в межах інформаційних заходів проєкту «Всеукраїнський інститут інклюзивної освіти», що реалізується ГО «Волонтерський Рух «Спільна допомога».
А завдяки співпраці між МОН та благодійним фондом The LEGO Foundation було створено онлайн-курс «Як справлятися зі змінами в житті: соціально-емоційне навчання через гру». Мета курсу – підтримка дорослих і дітей у часи нової реальності, а також демонстрація ідеї гри як рушійної сили розвитку соціальних та емоційних навичок.