31.12.20

Правила поводження на залізниці

Категорично забороняється:

1. Ходити по залізничних коліях та наближатися до них на відстань менше п'яти метрів.
2. Переходити і перебігати через залізничні колії перед поїздом (або локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400 м.
3. Переходити колію зразу після проходу поїзда (або локомотива, вагона, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад.
4. Переходити та переїжджати залізничні колії при закритому положенні шлагбаума або при червоному світлі світлофора та звуковому сигналі переїзної сигналізації.
5. На станціях і перегонах пролізати під вагонами і перелізати через автозчепи для переходу через колію.
6. Проходити по залізничних мостах і тунелях, не обладнаних спеціальними настилами для проходу пішоходів.

21.12.20

Правила безпеки громадян на залізничному транспорті України


Громадяни, які порушують Правила, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Правила безпеки для пішоходів

Пішоходам дозволяється переходити залізничні колії тільки у встановлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо).

На станціях, де немає мостів і тунелів, громадянам належить переходити залізничні колії у місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких встановлені покажчики "Перехід через колії". 

18.12.20

Карантин продовжено.


Увага!
Уряд продовжив карантин до 28 лютого 2021 року з посиленням обмежень з 8-го до 24-го січня. 
На позачерговому  засіданні 9 грудня Уряд затвердив ініційоване Міністерстовм охорони здоров'я рішення про продовження карантину до 28 лютого 2021 року з посиленням обмежень на період з 8-го до 24-го січня.
Постанова Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236
Зверніть увагу, за цим посиланням зібрано інформацію про протиепідемічні заходи, карантинні обмеження, правила поводження під час карантину та багато іншого.  
Будьте обачними і не хворійте! 


07.12.20

День української хустки

 
Сьогодні в Україні вже вдруге відзначається Всеукраїнський день української хустки. В цей день проводиться флешмоб «Зроби фото з хусткою», мета якого зберігати та відновлювати українські традиції. Щоб приєднатися до флешмобу необхідно викласти своє фото з хусткою в соцмережах із хештегом #УкраїнськаХустка.
Ми обов’язково приєднаємося до флешмобу, наші фото будуть наступним постом, але спочатку поговоримо про українську хустку.

30.11.20

Завтра - День добрих справ. Долучайтеся!


 Завтра - День добрих справ або Щедрий вівторок. Долучайтеся,  до цієї ініціативи, діліться своїми добрими справами в соціальних мережах та відмічайте їх хештегами #ЩедрийВівторок  та  #ЩедрийВівторокДіти.

Більше про Щедрий вівторок дізнайтеся ТУТ

20.11.20

Про протиепідемічні заходи в закладах дошкільної освіти (постанова ГДСЛУ №55 від 22.09.20)

Хочемо нагадати, що з  метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 заклади дошкільної освіти повинні здійснювати свою діяльність з урахуванням вимог санітарного законодавства та необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів.

Згідно постанови Головного державного  санітарного лікаря України  від 22.09.2020 №55 ми маємо дотримуватися наступних вимог щодо організації освітнього процесу:

- проводити  початковий температурний скринінг при вході в заклад  та поточний кожні чотири години. Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37.2 або ознаки захворювання мають бути ізольовані,

- ранковий прийом дитини до закладу та передачу його батькам увечері проводить вихователь на території закладу, за межами його будівлі,

- основним заходом гігієни рук є миття рук з милом. Використання антисептика доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками не рекомендується.

Детальніше ознайомитися з протиепідемічними заходами у закладах дошкільної освіти  на період карантину у зв'язку  з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 можна ТУТ

Прогулянки на свіжому повітрі


Прогулянка є найдоступнішим засобом загартовування дитячого організму. Вона сприяє підвищенню його витривалості і стійкості до несприятливих впливів зовнішнього середовища, особливо до простудних захворювань. На прогулянці діти граються і багато рухаються. Рухова діяльність - це біологічна потреба організму, від якої залежить фізичний та загальний розвиток дитини, стан її здоров’я та працездатність.
Постановою головного державного санітарного лікаря України на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 рекомендовано надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі.
Відповідно до Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів прогулянки на відкритому повітрі повинні проводитися не рідше 2 разів на день. Оптимальний час перебування на відкритому повітрі - 3,5-4 години на день з достатньою руховою активністю.
Прогулянки на вулиці дозволяється проводити при температурі повітря не нижче -16 °С.
Не проводяться прогулянки при температурі повітря нижче - 16⁰С і швидкості руху повітря понад 7м/сек.

09.11.20

День української писемності та мови

 


Сьогодні ми відзначаємо День української писемності та мови. Чому саме цього дня? Тому що, за православним календарем, сьогодні  день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі. Дослідники вважають, що саме з нього починається писемна українська мова.

Українська входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Окрім того, вона є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, деревлянського та сіверянського. Поширена вона також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США та інших країнах, де мешкають українці. 

20.10.20

Нормативні документи щодо інклюзивної освіти

Закон України    від 05.09.2017 №2145-VIII «Про освіту» 

Наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я від 06.02.2015 №104/52 «Про затвердження Порядку комплектування інклюзивних груп у дошкільних навчальних закладах»

Лист Міністерства освіти і науки від 13.11.2018 №1/9-691 «Щодо організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти» 

Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України №1/9-529 від26.07.2012 «Про організацію психологічного і соціального супроводу в умовах інклюзивного навчання» 

Наказ Міністерства освіти і науки України від 08.06.2018 №609 "Про затвердження Примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з  особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної  освіти"

Закон України від 05.06.2014 №1324-VII «Про внесення змін до деяких законів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання» 

Лист Міністерства освіти і науки України №1/9-445 від 04.09.2014 «Про забезпечення права на освіту дітям з особливими освітніми потребами, з числа переселенців із місць проведення антитерористичної операції» 

Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю . Указ Президента України №678 від 03.12.2015 р. 

 Міжнародні документи:

Загальна декларація прав людини 

Конвенція ООН про права дитини  

Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю  

15.09.20

Чи можуть батьки дитини з особливими освітніми потребами приймати участь в освітньому процесі?

За письмовою заявою батьків, або осіб, які їх замінюють, адміністрація дошкільного навчального закладу може надати дозвіл щодо участі у навчально-виховному процесі асистента дитини з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, волонтерів, фізичний та психічний стан здоров’я яких дозволяє здійснювати зазначену функцію на громадських засадах або за рахунок коштів громадських організацій та інших джерел, не заборонених законодавством.
Крім того, батьки або особи, які їх замінюють, можуть самостійно виконувати функцію асистента дитини з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, або визначати особу, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє здійснювати зазначену функцію на волонтерських засадах.
Батьки, або інші особи, які здійснюють функцію асистента дитини з особливими потребами, у тому числі з інвалідністю, мають проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди, з оформленням особової медичної книжки встановленого зразка. Особові медичні книжки повинні зберігатися у медичному кабінеті.

Джерело: Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації діяльності інклюзивних груп у дошкільних
                 навчальних закладах (додаток до листа МОН від 12.10.2015 року № 1/9-487)

07.09.20

Батькам майбутніх першокласників

Пішли до школи наші випускники, тепер місія "майбутнього першокласника" лягла на плечі вихованців старшої групи. Думаємо, що саме батькам дітей старшого дошкільного віку буде цікаво ознайомитися з наступними статтями.
Готовність дитини до навчання в школі
Коли дитина готова до школи

03.09.20

Правила поведінки здобувачів освіти


Розпочався новий навчальний рік і школярі та дошколярики повернулися в стіни навчальних закладів після літнього відпочинку. Вважаємо, що не зайвим буде нагадати правила поведінки здобувачів освіти. Отож, треба...
Бути доброзичливим у взаєминах з однолітками.
Прагнути  уникати конфліктів, налагоджувати стосунки, прагнути порозуміння; обходитися без докорів, образ; прагнути дотримуватись правил, не нав’язуючи власної думки.
Хлопчикам поважати дівчаток, діяти чесно, відверто. Бути делікатним, тактовним, поступливим, ввічливим у ставленні до дівчаток, не соромитися запрошувати дівчаток до гри, запропонувати їм стілець, у потрібний момент надавати допомогу.
Дівчаткам проявляти скромність, турботу до оточення, із вдячністю ставитися до допомоги та знаків уваги з боку хлопчиків.

01.09.20

Вітаємо першокласників!


Завтра зранку в перший раз
Я іду у перший клас!
Але я іще ніколи
Не збирав портфель до школи.
Що ж покласти у цю сумку?..
Покладу пенал і гумку,
Ведмежатко і лопату,
Білочку руду, хвостату,
М'яч, пухкесеньку подушку,
На обід — смачну пампушку,
Тракторець, машину, мило!
Ой, як швидко звечоріло...
Я іду у перший клас
Завтра зранку перший раз.
Хто б тепер мені сказав,
Чи я все в портфель поклав?
О. Роговенко


Вітаємо наших випускників, тепер уже першокласників,  з початком  шкільного життя - цікавого і відповідального. Успіхів Вам у навчанні, цікавих знань та нових друзів!

27.08.20

Що робити при втраті свідомості?


Головною причиною втрати свідомості є раптова недостатність кровонаповнення мозку під впливом нервово-емоційного збудження, страху, болю, нестачі свіжого повітря тощо.
Що відчуває та як виглядає людина, коли непритомніє?
Звичайно непритомність настає раптово, але інколи перед нею наступає блідість, блювання, нудота, слабкість, позіхання, посилене потовиділення.

14.08.20

Складання індивідуальної програми розвитку дитини

Індивідуальна програма розробляється на 3 місяці, на основі програм, у тому числі спеціальних, рекомендованими МОН України для дошкільних навчальних закладів, з відповідною їх адаптацією до особливих потреб дитини і затверджується керівником дошкільного навчального закладу. З метою її коригування та доповнення, індивідуальна програма переглядається щомісячно.
Невід’ємною складовою процесу розроблення індивідуальної програми розвитку є оцінка динаміки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, збирання відомостей про її успіхи (дитячі роботи, результати спостережень педагогів тощо).

01.07.20

Захист персональних даних учасників освітнього процесу

Сьогодення вимагає аби заклад освіти мав власний сайт, але зауважте, що у  всіх діях, пов’язаних зі створенням і функціонуванням сайту закладу освіти, інтереси дітей є першочерговими. Оцінюючи ці інтереси, необхідно збалансовувати й узгоджувати право дитини на захист з іншими правами, зокрема, правом на свободу вираження поглядів та інформації, правом дитини на участь у вирішенні питань, пов’язаних з її освітою й розвитком.
Відповідно до статті 307 Цивільного кодексу України фото та відео із зображенням людини можуть бути зроблені лише за умови отримання згоди людини. Якщо йдеться про зображення дитини, то має бути згода хоча б одного з батьків або осіб, які їх замінюють. 

28.06.20

День Конституції України. Як розповісти дітям про Конституцію


Сьогодні, як і щороку 28 червня, ми відзначаємо День Конституції України. До речі, День Конституції України – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.
Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Слово “конституція” латинського походження
(“constitution” – устрій, будова). До його складу входить префікс “con-”, що має значення разом і дієслово “statuero” – постановляти, вирішувати (початково – ставити, споруджувати). Цікаво, що слово конституція в українській мові має своїх родичів: споріднені слова “константа” – стала, незмінна величина, “констатація” – встановлення незаперечним існування якогось факту, явища.

02.06.20

Онлайн-заняття "Пригоди Мурзика"



Благодійний фонд  «Щаслива лапа» пропонує вам разом з дітьми долучитись до інтерактивного онлайн заняття:  «Пригоди Мурзика».  До перегляду запрошуються діти середніх та старших груп.
Учасники не лише допоможуть Мурзику відвідати ветеринара, але і познайомляться зі справжніми чотирилапими помічниками людей: службовим псом, собакою-поводирем, хвостатим пляжним рятівником, псом-пастухом та справжнім котом-охоронцем. 

22.05.20

Вчимося вдома


Можливо, через вимушене перебування вдома ви зіткнулися з численними питаннями, що потребують нових рішень. Наприклад, як і чим зайняти дитину під час карантину? Як сприяти її розвитку, не маючи професійних навичок вихователя? І багато інших питань.
Карантин триває, і наразі лише ви можете надати підтримку своїй дитині. Ваше ставлення до дитини в цей період передбачає ще більше підтримки та спокою, ніж зазвичай.
ЮНІСЕФ Україна підтримує глобальну комунікаційну кампанію «15 днів #ВчимосяВдома з навчання та розвитку вдома дітей дошкільного віку під час карантину через COVID-19 і пропонує Вам план веселих занять для  дошкільнят на 15 днів. Детальніше за посиланням: Вчимося дома

16.05.20

Мені (не) потрібен собака


18 травня о 19:00 Ірма Вітовська читатиме твір Таїс Золотковської  "Мені (не) потрібен собака", а один примірник книжки буде розіграно серед усіх хто виконає певні умови, озвучені під час трансляції. Трансляція відбудеться на сторінці БФ «Щаслива лапа» у Facebook - https://www.facebook.com/HappyPawFund/

День Європи в Україні


День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003. День Європи жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
А ми хочемо поділитися кількома фактами про Україну в Європі.
Отож, почнемо!

14.05.20

Історія, яку розповіла Жука


В  п‘ятницю, 15 травня о 19:00 художниця та авторка Грася Олійко порадує нас своїм твором.
«Історія, яку розповіла Жука» від Видавництво Старого Лева – дитяча книжка не про вигаданого персонажа, а історія про собачку, яку Грася прихистила.
Запрошуємо маленьких слухачів віком 3-7 років та їх батьків послухати про Жуку голосом автора.
Трансляція відбудеться на сторінці БФ «Щаслива лапа» у Facebook - https://www.facebook.com/HappyPawFund/

06.05.20

++Онлайн-заняття "Ми і тварини на карантині"


Благодійний фонд  «Щаслива лапа» пропонує вихованцям середніх та старших груп долучитись до інтерактивного онлайн заняття«Ми і тварини на карантині» 
Мета заняття: ознайомити дітей з правилами поведінки із домашніми собаками та котами; закріпити знання про особливості догляду за домашніми тваринами; поглибити знання дітей про особливості проявів емоцій у собак та котів; вправляти дітей у рахунку в межах 5; виховувати чуйне, гуманне та відповідальне ставлення до тварин. 

22.04.20

Віртуальна платформа емоційної підтримки


Повідомляємо, що Асоціація інноваційної та цифрової освіти створила Віртуальну платформу емоційної підтримки Моніторингового центру КМДА з протидії COVID-19. Ви маєте можливість безкоштовно отримати індивідуальні консультації від сертифікованих психологів та тренерів-практиків з емоційного інтелекту освітнього хабу Києва.

21.04.20

22 квітня - Міжнародний день Землі

Міжнародний день Землі, який відзначається 22 квітня, можна сміливо назвати найглобальнішим святом на нашій планеті. Це свято підтримується Організацією Об'єднаних Націй, оскільки воно спрямоване на збереження загального місця проживання всіх людей.
Саме же свято, іменоване зараз Міжнародним днем Землі, в 1970 році придумав американський сенатор Гейлорд Нельсон.

25.03.20

УВАГА!


Шановні батьки!
Нагадуємо Вам про необхідність дотримання правил поведінки під час карантину, а саме:
-        залишайтеся вдома за винятком життєво необхідних потреб – виходу за продуктами чи ліками, на роботу,
-        уникайте скупчень людей, дотримуйтеся безпечної дистанції,
-        не ходіть в гості і не запрошуйте їх додому, спілкуйтеся лише з рідними, з якими проживаєте,
-        уникайте рукостискань та обіймів,
-        часто мийте та дезінфікуйте руки, не торкайтеся ними обличчя,
-        провітрюйте помешкання, дезінфікуйте дверні ручки,
-        при ознаках захворювання – звертайтеся до лікаря.


03.02.20

Вакцинація - це важливо!


Відповідно до ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» вакцинація дітей є обов’язковою складовою у запобіганні поширення інфекційних захворювань в освітніх закладах.
Порядок проведення профілактичних щеплень затверджений Національним календарем профілактичних щеплень. Із урахуванням змін, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 18.05.2018 №947, діти у віці до 6 років повинні бути щепленими проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції; у шестирічному віці проводиться ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.