31.08.22

Лист солдату

Привіт, солдате! Ти мене не знаєш,
Я просто дівчинка, живу собі як всі.
В моєму місті тихо, не стріляють
Але війна торкнулася душі.
Чому пишу тобі? Бо серце просить,
Бо я так звикла, у віршах думки.
В моїй країні сльози, біль і розпач
І так нестримно пишуться листи.
Ти зараз там, на Сході, захищаєш
Свою країну на передовій.

26.08.22

Наші улюблені книжки

Ще одне корисне посилання, за яким можна ознайомитися зі збіркою віршів сучасного письменника Сашка Дерманського в авторському виконанні, а також варіантами творчих завдань і рухливих ігор, які можна виконати з малечею після прослуховування.
Проєкт «Наші улюблені книжки» має на меті повернути дітей до звичного способу життя. Усі книжки можна безоплатно завантажити (зокрема й ті, що входять до шкільної програми).


23.08.22

Трудове виховання дошкільника


З раннього віку потрібно привчити дитину до самообслуговування, до прибирання своїх іграшок, допомоги своїм рідним. Дошкільники легко і з великим задоволенням наслідують працю дорослих. Спочатку їм просто цікаво, а згодом у них виникає бажання допомогти - ось тут і закріплюються трудові навички і звички, проявляється працелюбність. Своєчасне трудове виховання необхідне і для підготовки дитини до школи, де зміст навчання і життя тісно пов'язані з працею.
 Діти з охотою виконують будь-яку роботу пов'язану з домашнім господарством. Дитина обов'язково повинна закінчити почату роботу і виконати її охайно. Малюка потрібно вчити працювати - показ, розповідання, заохочення, нагорода - види роботи, за допомогою яких можна навчити і привчити дитину до праці. Гра і праця дошкільників тісно пов'язані, потрібно використовувати гру для заохочення дитини до праці.

19.08.22

Поради бабусям і дідусям

Якщо людина прожила своє дитинство без спілкування з найдобрішими, найласкавішими, наймудрішими, рідними, які палко її любили, -  з дідусями і бабусями, це означає, що вона втратила тисячу чарівних казок, тисячу захоплюючих прогулянок, тисячу радощів від здійснення бажань, тисячу мудрих настанов, в тисячу разів більше стала незахищеною, в тисячу разів більше спіткнулася об каміння і в тисячу разів більше не співчували їй в її горі.

Шановні бабусі і дідусі, ось вам кілька порад вам щодо виховання ваших внуків і внучок.

17.08.22

Онлайн-платформа розвитку дошкільнят


Відтепер онлайн-платформа НУМО 3.0 містить розділ «ЩоЩе для розвитку» з дитячим онлайн-садком і освітніми мультфільмами від ЮНІСЕФ. Згодом з’являться й матеріали з мінної безпеки, гігієни та здорового харчування, які допоможуть батькам зайняти дітей пізнавальними активностями, розвивати ключові навички дошкільнят і відволікти від війни.

У межах кампанії стане доступною інформація про гармонійний розвиток дітей, зокрема й дітей з інвалідністю. Методичні матеріали, відео та поради щодо облаштування простору для розвитку, пізнання та ігор стануть у пригоді батькам і педагогам.

15.08.22

5 шляхів до серця дитини

Іноді діти розмовляють мовою, яку нам, дорослим, важко зрозуміти. Це може бути їм лише зрозумілий сленг, але i нас - дорослих - також не завжди розуміють діти, тому що, розмовляючи з ними, ми не завжди можемо висловити свої думки. Але ще гipше, коли ми не завжди можемо виразити дитині свої почуття i любов на зрозумілій їй мові.
 Чи вмієте ви говорити на мові любові?

10.08.22

Батькам і дітям. Добірка віршів про мову

Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,
Ти полетиш, де світу далечизна,
Та в рідній мові буде вся душа
І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,
Не згубишся, як на вітрах полова.
Моря перелетиш і не впадеш,
Допоки буде в серці рідна мова.
                                                                        Дмитро Павличко 

09.08.22

"Тихі" ігри

Пропонуємо Вашій увазі збірку ігор підготовлену Експертами Українського інституту розвитку освіти разом з ЮНІСЕФ,   що стане в пригоді батькам і педагогам при роботі з підлітками та дітьми молодшого шкільного віку. Їх можна легко адаптувати до різної аудиторії, змінювати образи та теми, вони допоможуть налагодити спілкування між учасниками та сприятимуть проживанню позитивних емоцій і реакцій.
«Тихі» ігри спрямовані на:
формування образного мислення, розвиток усного мовлення, уміння виділяти істотні ознаки об’єктів;
зняття емоційного напруження та вміння працювати в команді;
контроль власних емоцій і структурування висловлювань;
формування позитивного настрою, запам’ятовування важливої інформації;
розвиток навичок усного та писемного мовлення;
формування символічного та критичного мислення.
«Тихі» вправи можна завантажити за посиланням.

08.08.22

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

Вікторія Прудей (Victoria Prooday) володіє ступенем магістра з трудотерапії в Медичній школі при університеті Торонто. У неї великий досвід роботи з дітьми та батьками.
От, що вона каже.
«Я закликаю батьків, що піклуються про майбутнє своїх дітей, почути те, що я говорю в цій статті. Навіть, якщо ви не згідні з моєю точкою зору, будь ласка, дотримуйтесь рекомендацій в кінці цієї статті. Після того, як ви побачите позитивні зміни в житті вашої дитини, ви зрозумієте, чому я говорю те, що говорю!

06.08.22

Розмальовки-антистрес

Більшість людей розмальовки сприймають лише як дитячі забавки, але насправді вони мають значний терапевтичний ефект. Розмальовки зменшують тривогу та надмірну дратівливість, поліпшують сон, допомагають зосередитися та сфокусувати свою увагу, а ще дають можливість побути наодинці з собою та отримати насолоду від процесу творчості.
Розмальовки для дорослих можна придбати в будь-якому книжковому магазині або знайти у вільному доступі в інтернеті. Ми підібрали для вас кілька цікавих розмальовок - вам треба лише роздрукувати їх.
Тож, готуйте олівці і розмальовуйте!

03.08.22

Готовність дитини до навчання в школі

Багато хто з  батьків на запитання в чому, на їхню думку, полягає підготовка до школи, відповість, що це означає навчити дітей читати, писати, лічити. Так, навички лічби, читання, письма дуже допоможуть майбутньому першокласнику, але  найважливіше – якість оволодіння знаннями та навичками.
Педагоги і психологи вважають головним – сформувати в дитини готовність пізнавати, адже помічено, що в початковій школі і, насамперед , в 1 класі важче вчитися не тим дітям, в яких недостатній обсяг знань, а тим, які не вміють думати.
Традиційно виділяють три аспекти шкільної зрілості:

02.08.22

7 головних помилок у вихованні дітей


Батьки витрачають масу сил і енергії на те, щоб дати своїм дітям все найкраще. На жаль, надмірна любов і турбота про дітей часто перешкоджають розвитку в них самостійності, відповідальності і лідерських здібностей.
Цю проблему детально вивчив Тім Елмор.
Ми радимо всім теперішнім та майбутнім батькам ознайомитися зі статтею Тіма Елмора, фахівця з лідерства та автора численних бестселерів про виховання, який виявив типові помилки батьків, які заважають дітям домогтися успіху в дорослому житті.

01.08.22

Проект з вивчення правил гігієни "Рятівники чистоти"

Як в ігровій формі показати дітям користь від дотримання правил особистої гігієни та основні принципів здорового способу життя – дізнавайтесь у проєкті «Рятівники чистоти» від «ADRA Україна», який реалізовано завдяки підтримці ЮНІСЕФ.
Під час подорожі Всесвітом діти відвідають 6 планет: Умивання, Чищення зубів, Чистих рушників, Миття рук, Прання одягу, Миття посуду. Діти виконуватимуть захопливі завдання та дізнаються про користь чистого повітря, води, фізичних вправ, здорового харчування та відпочинку.
Пройти курс можна на освітній платформі UNICEF та на Youtube-каналі проєкту.

Viber-спільнота від ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ запустили Viber-спільноту для батьків та запрошують всіх охочих приєднатись до неї https://bit.ly/3g3kaGu.

У цьому Viber-каналі ЮНІСЕФ буде ділитись інформацією щодо виховання, здоров’я та розвитку дітей від народження до 10 років. А також не забуватиме й про дорослих – батькам слід потурбуватись про себе, аби мати сили піклуватись про дітей.

Запрошуйте до нової спільноти знайомих та друзів!