14.07.22

Каші в раціоні дошкільників. Корисні властивості.

Каші є основним джерелом складних вуглеводів – крохмалю та клітковини. Вони повільно засвоюються в кишківнику, підтримуючи стійкий рівень енергії дитини. При цьому каші надовго втамовують голод та стимулюють роботу мозку.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Корисні властивості каш залежать від вмісту в крупах поживних  речовин, вітамінів, макро- та мікроелементів. Усі види круп містять приблизно однакову кількість поживних речовин: 60-70% вуглеводів, 6-12% білків, 2% жирів. Утім, істотно відрізняються за  рівнем вмісту вітамінів і мінеральних солей. До того ж харчова цінність круп залежить від технології їх оброблення.

ВІВСЯНА КАША. Надзвичайно корисна для травної системи. Зокрема, слиз, що утворюється під час її приготування, відновлює слизову оболонку шлунка та захищає її від подразнень. Окрім того, слиз адсорбує  шкідливі мікроорганізми, солі важких металів, холестерин, токсини та м’яко виводить їх з кишківника таке ефективне очищення запобігає закрепам та здуттю живота.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Науково доведено, що регулярне споживання вівсяної каші стимулює розвиток розумових здібностей.
Вівсяну кашу рекомендують вживати  ослабленим дітям після операцій, травм кісток та тривалих інфекційних захворювань, оскільки вона містить легкозасвоювані білки. Ця каша корисна також дітям із цукровим діабетом – вона сприяє зниженню рівня цукру в крові та виведенню зайвої рідини з організму.
Завдяки значному вмісту вітамінів групи В вівсяна каша поліпшує стан шкіри за таких шкірних захворювань, як атопічний дерматит, екзема та псоріаз.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Зазначені корисні властивості притаманні лише вівсяній каші, приготованій із цільних зерен. Каші швидкого приготування не настільки корисні, як стверджують виробники,  адже технологія їх виробництва передбачає теплову обробку та подрібнення зерен.

ГРЕЧАНА КАША. Гречана каша так само добре засвоюється організмом дитини, як і вівсяна. Тому її рекомендують обов’язково включати до меню дошкільників із надмірною вагою та цукровим діабетом. Ця каша замінить такі життєво необхідні для організму дитини продукти харчування зі значним вмістом вуглеводів, як хліб і картопля.
До складу гречаної каші входить значна кількість незамінних амінокислот,  зокрема аргінін та лізин, які легко засвоюються організмом дитини і стимулюють активне формування м’язової тканини. Саме тому її вважають найякіснішим замінником тваринних білків і рекомендують включати  в раціон  дітей за дефіциту тваринної їжі.
Уживання гречаної каші завдяки значному вмісту в ній заліза стимулює вироблення в організмі дитини еритроцитів, а отже – допомагає впоратися з анемією. Цінна ця каша і значною кількістю рутину – флавоноїду, який зменшує проникність та ламкість судин, запобігає утворенню тромбів, а також підсилює дію вітаміну С.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Гречана крупа – екологічно чистий та гіпоалергенний продукт харчування. Її вирощують без допомоги «хімії».

МАННА КАША. Сприяє виведенню з організму дитини слизу, який накопичується в носоглотці, легенях та шлунково-кишковому тракті. Цей слиз є живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів, які можуть спричинити розвиток інфекційних захворювань. Тож манна каша – це своєрідний антисептик для кишківника.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Манна – єдина каша, яка засвоюється в нижньому відділі кишківника.
Манну кашу корисно вживати  для зміцнення кісток. Утім не рекомендують давати її в надмірній кількості дітям раннього віку. Адже через вміст фітину вона може погіршити засвоєння вітаміну D і заліза, які необхідні організмові дитини в період інтенсивного росту.
Занадто часте вживання манної каші може зумовити порушення функцій травної системи. Манна крупа містить значну кількість гліадину, надлишок якого спричиняє відмирання ворсинок, що відповідають за процес засвоєння подрібненої їжі.

РИСОВА КАША. Рисова каша – потужний адсорбент. Потрапляючи в організм, вона вбирає всі шкідливі  речовини, що надходять до нього з іншими продуктами харчування. При цьому рисова каша має кріпильну дію. Саме тому лікарі радять вживати рисову кашу в разі діареї для виведення токсинів, відновлення травлення та апетиту.
Корисно вживати цю  кашу дітям із порушенням в роботі сечовидільної та серцево-судинної систем: рис не містить солей металів, при цьому  добре їх адсорбує та виводить з організму.
Науково доведено, що саме завдяки значній кількості вітамінів групи В у своєму складі рисова каша поліпшує роботу нервової системи та нормалізує сон.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Очищений рис, як правило,  втрачає перераховані корисні властивості, набуваючи додаткової кількості вуглеводів, що спричиняють появу надмірної ваги.
У рисовій каші відсутній глютен, тому лікарі рекомендують включати її  в раціон дітей з непереносимістю глютен.

ПЕРЛОВА КАША. Передусім перлова каша – джерело рослинного білка, який так необхідний клітинам організму людини для росту. На 100г крупи припадає 10г білка – для каш це високий показник.
Окрім того, ця каша є природним антибіотиком. У воді, в якій вимочували перлову крупу, науковці виявили гордецин – сполуку, що має потужні антибактеріальну та протигрибкову дію. Тож перлову кашу можна використовувати зовнішньо для лікування захворювань шкіри як бактеріального, так і грибкового походження.
«Перловка» також корисна для травної системи дитини, зокрема запобігає закрепам. Однак уживати її для цього слід теплою.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Дітей раннього віку лікарі не рекомендують годувати перловою кашею, оскільки вона важка для несформованого процесу  травлення.
Перлова каша – джерело лізину та фосфору. Лізин має противірусну дію, бере активну участь у виробленні колагену, що поліпшує еластичність шкіри обличчя та стінок судин, сприяє загоюванню ран. Фосфор забезпечує формування скелета, особливо в період його інтенсивного росту.

ПШОНЯНА КАША. Пшоняна каша надзвичайно корисна для серця, зокрема нормалізує серцевий ритм, адже містить велику кількість калію. Ця каша також має ліпотропну дію – запобігає всмоктуванню зайвих жирів, що надходять до організму з їжею. Перетравлення пшоняної  каші потребую багато  жирів, тож організм використовує їх саме для цього.

Пшоняна каша сприяє виведенню з організму дитини токсинів, солей важких металів, антибіотиків та продуктів їхнього розпаду. Тому лікарі рекомендують регулярно вживати пшоняну кашу та страви  з неї під час та два тижні після лікування антибіотиками.
Джерело: Медична сестра дошкільного закладу №3/2017