07.07.22

Баштанні. Як правильно вибрати кавун

Розпочався сезон кавунів. Полиці супермаркетів, прилавки базарів і, навіть, узбіччя доріг - скрізь можна купити кавун. Але, більшість з нас не робить цього, бо знають, що час  природного достигання кавуна - середина серпня. Не варто боятися, адже через зміни клімату час достигання кавунів змістився майже на місяць, тож, поласувати стиглим і абсолютно безпечним для здоров'я кавуном можна поласувати вже в середині липня.
Отож, як обрати смачний, стиглий і безпечний кавун?

1. Купуйте кавун лише у "правильних" місцях. Як правило, в магазинах чи спеціально обладнаних місцях створені необхідні умови та наявні сертифікати якості. Не варто купувати кавуни, які лежать просто на землі, вздовж доріг, адже їх шкірка активно вбирає свинець та інші небезпечні речовини з викидів. Та не завжди причиною отруєння після вживання кавуна є нітрати, іноді - це банальне недотримання правил гігієни.Тож,  намагайтеся не купувати розрізаних кавунів - в них можуть потрапити бактерії з брудного ножа чи не дуже чистих рук продавця, а солодкий кавуновий сік - ідеальне середовище для розвитку бактерій.
2. Зверніть увагу на зовнішній вигляд кавуна. Він  повинен мати контрастне забарвлення, тобто смужки на ньому мають бути яскраво вираженими. Шкірка має бути твердою і блискучою. Хвостик, бажано, має бути сухим, але обов'язково зі злегка втягнутою розеткою навколо нього (це значить, що він достиг самостійно і його не "підганяли" хімією). Колір зерняток також свідчить про стиглість кавуна - білі зернятка свідчать про недостиглість кавуна або про те, що він достигав за допомогою хімічних речовин. Для тих, хто обирає кавун по звуку: звертайте увагу на дзвінкість кавуна і на хрускіт при його стисканні.
І для тих, хто хоче поласувати кавуном взимку - невеличкий бонус!