08.07.22

Баштанні. Кавун.


Одна з цікавих особливостей кавуна – здатність допомагати організму побороти стрес, так як солодкий смак і соковитість впливають на вироблення гормонів задоволення. А ще  кавун добре втамовує спрагу і завдяки своїм дієтичним властивостям є основою багатьох дієт.
Основна  цілюща властивість кавуна, відома кожному з нас — його сечогінні властивості. Але кавун має і м’яку жовчогінну дію, він поліпшує склад жовчі і запобігає її застою в жовчних протоках.  Кавун корисний при набряках, каменях у жовчному міхурі, сечокам’яній хворобі. 

Завдяки клітковині він сприятливо впливає на стан здоров’я шлунково -кишкового тракту, посилює перистальтику, виводить шлаки і токсини.
Високий вміст заліза робить кавун прекрасним засобом при анемії, фолієва кислота і холін корисні при атеросклерозі.
В складі кавуна є незамінна амінокислота – цитруллин, яка захищає серцево-судинну систему та зміцнює імунітет, а лікопін – рятує від раку легень, шлунка, кишечника, грудей, простати.
М’якоть кавуна має протизапальні властивості, насіння – кровоспинну і глистогінну дію, висушені корені кавуна застосовуються для лікування колітів у дітей, сік допомагає шкірі бути молодою і свіжою.
100 грамів кавуна містять:
 Вуглеводи 5.8гр;
Жири 0.1гр;
Білки 0.6гр;
Вода 92.6гр;
Моно — і дисахариди 5.8гр;
Харчові волокна 0.4гр;
Органічні кислоти 0.1гр;
Зола 0.4гр;
Вітамін А 0.1 мг;
Вітамін B1 0.04 мг;
Вітамін В2 0.06 мг;
Вітамін В6 0.09 мг;
Вітамін В9 8.0 мкг;
Вітамін C 7.0 мг;
Вітамін PP 0.2 мг;
Залізо 1.0 мг;
Калій 64.0 мг;
Кальцій 14.0 мг;
Магній 224.0 мг;
Натрій 16.0 мг;
Фосфор 7.0 мг.
Калорійність кавуна — 25.1 кКал на 100 гр продукту.
Навіть такий корисний продукт, як кавун має протипоказання. Тож, не варто вживати кавун у великих кількостях хворим на цукровий діабет, пієлонефрит, важкі захворювання підшлункової та передміхурової залози.