15.07.22

Баштанні. Диня.


А чи знали ви, що в дині міститься золото? Ні? Так от, наївшись влітку дині ви забезпечите свій організм золотом на цілий рік. 
А ще диня один з рекордсменів за вмістом бета-каротину (його в дині більше, ніж у моркві), а бета-каротин дарує нам красиву гладеньку шкіру персикового кольору.  Велика кількість фолієвої кислоти (вітамін В9), що міститься в дині  покращує пам’ять і оберігає нас від депресії, крім того вона необхідна жіночому організму при вагітності. Багатий вміст заліза допомагає при лікуванні серцево- судинних захворювань та підвищує гемоглобін.

Велика кількість клітковини в дині сприяє очищенню кишечника і позитивно впливає на відновлення травлення.  
Диня також  пригнічує внутрішні запальні процеси, зміцнює сполучну і кісткову тканину, тому варто вживати її коли організм виснажений важкими хворобами та операціями.
Корисно включати диню в раціон дітей під час лікування антибіотиками, оскільки вона підсилює дію ліків та зменшує їх токсичний вплив на організм.
Шматочок дині - прекрасний засіб для покращення настрою та заспокоєння нервової системи.
І,  як бонус - вживання дині сприяє виробленню серотоніну, який називають «гормоном щастя».
У 100 грамах дині міститься:
Вуглеводи 7.4 гр
Жири 0.3 гр
Білки 0.6 гр
Вода 90.0 гр
Моно — і дисахариди 7.3 гр
Крохмаль 0.1 гр
Харчові волокна 0.9 гр
Органічні кислоти 0.2 гр
Зола 0.6 гр
Вітаміни: А - 0.4 мг, B1 -  0.04 мг, В2 - 0.04 мг, В3 - 0.2 мг, В6 - 0.06 мг, В9 - 6.0 мкг, C - 20.0 мг,  Е - 0.1 мг, PP - 0.4 мг
Макро -, мікроелементи: залізо 1.0 мг, калій 118.0 мг, кальцій 16.0 мг, магній 13.0 мг, натрій 32.0 мг, сірка 10.0 мг, фосфор 12.0 мг, хлор 50.0 мг, йод 2.0 мкг, кобальт 2.0 мкг, марганець 35.0 мкг, мідь 47.0 мкг, фтор 20.0 мкг, цинк 90.0 мкг.
Калорійність дині - 32.9 кКал.
Протипоказано їсти диню хворим на виразку. Також не рекомендовано вживати диню годуючим матерям, оскільки в дитини може виникнути пронос.