29.07.22

Баштанні. Гарбуз.


Гарбуз, на відміну від своїх баштанних «братів» використовують не лише в кулінарії, косметології та народній медицині. Його часто використовують як декоративну рослину, з нього виділено речовину для боротьби з туберкульозною паличкою, а ще з його плодів виготовляють посуд та музичні інструменти.  
В гарбузі  містяться солі калію, кальцію, магнію, цукру, вітаміни С, В, В2, РР, каротин, білок, клітковина.  Крім того, гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
Завдяки сильній сечогінній дії, гарбуз чудово виводить з організму солі і воду, а пектинові речовини, які є в гарбузах у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.

Вітамін Е, що міститься в гарбузі – природний антиоксидант, він уповільнює старіння організму, запобігає появі зморшок, пом’якшує такі симптоми менопаузи, а в поєднанні з каротином  запобігає захворюванню раком.
L- карнітин, який міститься в гарбузі сприяє засвоєнню важкої їжі і перешкоджає ожирінню, тож гарбуз -  найкращий гарнір до страв з яловичини, свинини та інших жирних страв.
Страви з гарбуза включають в раціон для профілактики гострих і хронічних нефритів і пієлонефритів, гарбуз корисний і при хворобах серця, ожирінні, гіпертонії, запорах, холециститі.
До того ж, м’якоть гарбуза - природний протиблювотний засіб,  її рекомендовано вживати при «морській хворобі» та вагітності.
Лікарі-педіатри рекомендують включати страви з гарбуза в раціон дитини, оскільки він швидко перетравлюється вшлунку і не навантажує шлунково-кишковий тракт.
Свіжий гарбузовий сік рекомендують  пити при нервових розладах, хронічних запорах, геморої, нирковій недостатності і запаленні сечовивідної системи.
Насіння гарбуза має антигельмінтні властивості, за глистогінною дією воно не поступається більш сильним засобам, але не має токсичного впливу на організм.
100 грамів гарбуза містить:
Вуглеводи 4.4 гр
0.1 гр
Білки 1.0 гр
Вода 91.8 гр
Моно — і дисахариди 4.2 гр
Крохмаль 0.2 гр
Харчові волокна 2.0 гр
Органічні кислоти 0.1 гр
Зола 0.6 гр
Вітаміни: А - 1.5 мг, B1 - 0.05 мг, В2 - 0.06 мг, В3 - 0.4 мг, В6 - 0.1 мг, В9 - 14.0 мкг, C - 8.0 мг, PP - 0.5 мг
Макроелементи / Мікроелементи: залізо 0.4 мг, калій 204.0 мг, кальцій 25.0 мг, магній 14.0 мг, натрій 4.0 мг, сірка 18.0 мг, фосфор 25.0 мг, хлор 19.0 мг, йод 1.0 мкг, кобальт 1.0 мкг,  марганець 40.0 мкг, мідь 180.0 мкг, фтор 86.0 мкг, цинк 240.0 мкг
Калорійність 100 грамів гарбуза - 21.4 кКал
Вживання гарбуза не рекомендовано при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки.  Сирий гарбуз та гарбузовий сік також протипоказані в період загострень шлунково-кишкових захворювань та при гастриті зі зниженою кислотністю.