29.07.22

Баштанні. Гарбуз.


Гарбуз, на відміну від своїх баштанних «братів» використовують не лише в кулінарії, косметології та народній медицині. Його часто використовують як декоративну рослину, з нього виділено речовину для боротьби з туберкульозною паличкою, а ще з його плодів виготовляють посуд та музичні інструменти.  
В гарбузі  містяться солі калію, кальцію, магнію, цукру, вітаміни С, В, В2, РР, каротин, білок, клітковина.  Крім того, гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
Завдяки сильній сечогінній дії, гарбуз чудово виводить з організму солі і воду, а пектинові речовини, які є в гарбузах у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.

Які страви готувати дітям на сніданок

Пам’ятайте, що основою сніданку мають бути каші або овочеві страви.
Аби зробити кашу кориснішою та смачнішою, додайте до неї ягоди (свіжі або заморожені), шматочки фруктів або подрібнені горіхи, підсолодіть  цукром або медом.
Почастуйте дитину домашньою гранолою. (Гранола - традиційна американська страва до сніданку. Вона схожа на мюслі, але набагато смачніша. Її готують з розплющеної вівсяної крупи, іноді рису, горіхів, меду, запечених до хрумкого стану. Іноді до  цієї страви додають сухофрукти. Щоб вона мала розсипчасту консистенцію під час  запікання  усе періодично перемішують). 

25.07.22

Каші в раціоні дошкільників. Особливості приготування.

Перед приготуванням каш крупи обов’язково просіваємо, перебираємо і промиваємо, видаляючи сторонні домішки. Пшоно, рисову, і перлову крупи спочатку промиваємо теплою, а потім гарячою водою; ячну і гречану лише теплою. Манну й інші дроблені крупи, а також вівсяні пластівці «Геркулес» не промиваємо, оскільки це негативно позначається на смаку каші.
Перш ніж варити пшоняну кашу, рекомендують замочити пшоно на 30 хвилин, а під час варіння першу воду злити.

19.07.22

Наука гри

У перші три роки життя мозок дитини розвивається найбільше. Один з найкращих способів підтримувати розвиток дитини – це ігри. На перший погляд, може видатися, що суть ігор – у тому, щоби було весело, та для малюків і дошкільнят це ще далеко не все. Йдеться про навчання та формування важливих життєвих навичок – від розв'язання проблем до висловлення ідей – та зміцнення зв’язків між дорослими й дитиною.
ЮНІСЕФ спільно з LEGO Foundation вирішили дослідити ігри з наукової точки зору – як з їхньою допомогою можна допомогти дитині рости й розвиватися. Читайте статтю тут.

15.07.22

Баштанні. Диня.


А чи знали ви, що в дині міститься золото? Ні? Так от, наївшись влітку дині ви забезпечите свій організм золотом на цілий рік. 
А ще диня один з рекордсменів за вмістом бета-каротину (його в дині більше, ніж у моркві), а бета-каротин дарує нам красиву гладеньку шкіру персикового кольору.  Велика кількість фолієвої кислоти (вітамін В9), що міститься в дині  покращує пам’ять і оберігає нас від депресії, крім того вона необхідна жіночому організму при вагітності. Багатий вміст заліза допомагає при лікуванні серцево- судинних захворювань та підвищує гемоглобін.

14.07.22

Каші в раціоні дошкільників. Корисні властивості.

Каші є основним джерелом складних вуглеводів – крохмалю та клітковини. Вони повільно засвоюються в кишківнику, підтримуючи стійкий рівень енергії дитини. При цьому каші надовго втамовують голод та стимулюють роботу мозку.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Корисні властивості каш залежать від вмісту в крупах поживних  речовин, вітамінів, макро- та мікроелементів. Усі види круп містять приблизно однакову кількість поживних речовин: 60-70% вуглеводів, 6-12% білків, 2% жирів. Утім, істотно відрізняються за  рівнем вмісту вітамінів і мінеральних солей. До того ж харчова цінність круп залежить від технології їх оброблення.

08.07.22

«Червоні прапорці»: як батькам оцінити розвиток малюків

Кожна дитина пізнає світ у своєму темпі й потребує різного обсягу підтримки з боку дорослих. Не варто порівнювати малюка з іншими дітьми, але точно варто періодично оцінювати розвиток дитини. Це допомагає зрозуміти, як правильно підтримувати, розуміти, приймати, допомагати дочці або сину розвиватися у своєму темпі. І головне – це допомагає вчасно виявити труднощі в розвитку та якнайшвидше почати правильну підтримку.
Як дитина реагує на інших людей? Як поводиться з іграшками? Як спілкується? 

Баштанні. Кавун.


Одна з цікавих особливостей кавуна – здатність допомагати організму побороти стрес, так як солодкий смак і соковитість впливають на вироблення гормонів задоволення. А ще  кавун добре втамовує спрагу і завдяки своїм дієтичним властивостям є основою багатьох дієт.
Основна  цілюща властивість кавуна, відома кожному з нас — його сечогінні властивості. Але кавун має і м’яку жовчогінну дію, він поліпшує склад жовчі і запобігає її застою в жовчних протоках.  Кавун корисний при набряках, каменях у жовчному міхурі, сечокам’яній хворобі. 

07.07.22

Баштанні. Як правильно вибрати кавун

Розпочався сезон кавунів. Полиці супермаркетів, прилавки базарів і, навіть, узбіччя доріг - скрізь можна купити кавун. Але, більшість з нас не робить цього, бо знають, що час  природного достигання кавуна - середина серпня. Не варто боятися, адже через зміни клімату час достигання кавунів змістився майже на місяць, тож, поласувати стиглим і абсолютно безпечним для здоров'я кавуном можна поласувати вже в середині липня.
Отож, як обрати смачний, стиглий і безпечний кавун?