21.11.22

21 листопада - Всесвітній день вітань

Кожен з нас (особливо чемні дітки 😉) вітається щодня. Привітанням ми можемо показати безліч почуттів, виражаємо повагу та своє ставлення до людини, створюємо дружню обстановку.
Вітайте один одного, вітайте знайомих і незнайомих людей. Вітання знімає напруженість та налаштовує на позитив, а ще відкриває життю Вас і тих, кому Ваше вітання адресовано.
Вітаємо Вас!

20.11.22

20 листопада - Всесвітній день дитини

20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Ми вітаємо  Вас, і малих і дорослих, з цим святом і бажаємо Вам в душі завжди залишатися дітьми і не переставати вірити в дива.
А ще  творити дива власноруч, особливо для тих, хто цих див потребує.
Діти – найвразливіша частина суспільства, вони гостро переживають наслідки суспільних проблем: бідності, кризи сім’ї та інших. Згідно статистики абсолютно здоровими народжується менше третини дітей, кожна сьома дитина виховується в неповній сім’ї, а шість мільйонів дітей проживає в соціально несприятливих умовах.
Всесвітній день дитини відзначається як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвячений він діяльності, спрямованій на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
20 листопада для святкування обрано не випадково: в 1959 році в цей день було прийнято Декларацію прав дитини, а в 1989 - Конвенцію про права дитини (яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини).

09.11.22

9 листопада - День української писемності та мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Ми пропонуємо Вам добірку висловів про українську мову.


* * *
"Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів — скількома епітетами супроводяться визнання української мови... Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе."
Олесь Гончар

15.09.22

Формуємо аптечку вдома

Іноді трапляється так, що до приходу лікаря-педіатра батькам потрібно самостійно полегшити біль або знизити високу температуру тіла в дитини. Саме тому для надання домедичної допомоги вдома слід обов’язково мати аптечку.
Обираючи лікарські препарати та вироби медичного призначення, потрібно обов’язково враховувати вік і стан здоров’я дитини.

ЛІКАРСЬКІ ПРЕПАРАТИ
Якщо в дитини підвищилася температура тіла до 38,5 - 40,0°С, важливо знизити її, скориставшись жарознижувальними препаратами – сиропами або свічками. Жарознижувальні свічки, зокрема цефекон, ефералган, як і більшість супозиторіїв, необхідно зберігати в холодильнику.

01.09.22

З Днем знань!


Миколка - першокласник

Перший раз малий Микола
Став збиратися до школи.
Олівця поклав у сумку,
Книги, ручку, зошит, гумку,
М'яч, перо, граблі, подушку,
На обід м'яку пампушку,
Двох ведмедиків, лопату,
Білочку руду хвостату,
Лук, і стріли, і рушницю,
Ще й пухкеньку паляницю,
Ще стільця, стола і парту
І географічну карту,
Трактора, машинку, мило –
Вже й надворі звечоріло.
Сів Миколка, дума думку:
„Чи усе поклав у сумку?”
                                       Н.Кір'ян

31.08.22

Лист солдату

Привіт, солдате! Ти мене не знаєш,
Я просто дівчинка, живу собі як всі.
В моєму місті тихо, не стріляють
Але війна торкнулася душі.
Чому пишу тобі? Бо серце просить,
Бо я так звикла, у віршах думки.
В моїй країні сльози, біль і розпач
І так нестримно пишуться листи.
Ти зараз там, на Сході, захищаєш
Свою країну на передовій.

26.08.22

Наші улюблені книжки

Ще одне корисне посилання, за яким можна ознайомитися зі збіркою віршів сучасного письменника Сашка Дерманського в авторському виконанні, а також варіантами творчих завдань і рухливих ігор, які можна виконати з малечею після прослуховування.
Проєкт «Наші улюблені книжки» має на меті повернути дітей до звичного способу життя. Усі книжки можна безоплатно завантажити (зокрема й ті, що входять до шкільної програми).


23.08.22

Трудове виховання дошкільника


З раннього віку потрібно привчити дитину до самообслуговування, до прибирання своїх іграшок, допомоги своїм рідним. Дошкільники легко і з великим задоволенням наслідують працю дорослих. Спочатку їм просто цікаво, а згодом у них виникає бажання допомогти - ось тут і закріплюються трудові навички і звички, проявляється працелюбність. Своєчасне трудове виховання необхідне і для підготовки дитини до школи, де зміст навчання і життя тісно пов'язані з працею.
 Діти з охотою виконують будь-яку роботу пов'язану з домашнім господарством. Дитина обов'язково повинна закінчити почату роботу і виконати її охайно. Малюка потрібно вчити працювати - показ, розповідання, заохочення, нагорода - види роботи, за допомогою яких можна навчити і привчити дитину до праці. Гра і праця дошкільників тісно пов'язані, потрібно використовувати гру для заохочення дитини до праці.

19.08.22

Поради бабусям і дідусям

Якщо людина прожила своє дитинство без спілкування з найдобрішими, найласкавішими, наймудрішими, рідними, які палко її любили, -  з дідусями і бабусями, це означає, що вона втратила тисячу чарівних казок, тисячу захоплюючих прогулянок, тисячу радощів від здійснення бажань, тисячу мудрих настанов, в тисячу разів більше стала незахищеною, в тисячу разів більше спіткнулася об каміння і в тисячу разів більше не співчували їй в її горі.

Шановні бабусі і дідусі, ось вам кілька порад вам щодо виховання ваших внуків і внучок.

17.08.22

Онлайн-платформа розвитку дошкільнят


Відтепер онлайн-платформа НУМО 3.0 містить розділ «ЩоЩе для розвитку» з дитячим онлайн-садком і освітніми мультфільмами від ЮНІСЕФ. Згодом з’являться й матеріали з мінної безпеки, гігієни та здорового харчування, які допоможуть батькам зайняти дітей пізнавальними активностями, розвивати ключові навички дошкільнят і відволікти від війни.

У межах кампанії стане доступною інформація про гармонійний розвиток дітей, зокрема й дітей з інвалідністю. Методичні матеріали, відео та поради щодо облаштування простору для розвитку, пізнання та ігор стануть у пригоді батькам і педагогам.

15.08.22

5 шляхів до серця дитини

Іноді діти розмовляють мовою, яку нам, дорослим, важко зрозуміти. Це може бути їм лише зрозумілий сленг, але i нас - дорослих - також не завжди розуміють діти, тому що, розмовляючи з ними, ми не завжди можемо висловити свої думки. Але ще гipше, коли ми не завжди можемо виразити дитині свої почуття i любов на зрозумілій їй мові.
 Чи вмієте ви говорити на мові любові?

10.08.22

Батькам і дітям. Добірка віршів про мову

Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,
Ти полетиш, де світу далечизна,
Та в рідній мові буде вся душа
І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,
Не згубишся, як на вітрах полова.
Моря перелетиш і не впадеш,
Допоки буде в серці рідна мова.
                                                                        Дмитро Павличко 

09.08.22

"Тихі" ігри

Пропонуємо Вашій увазі збірку ігор підготовлену Експертами Українського інституту розвитку освіти разом з ЮНІСЕФ,   що стане в пригоді батькам і педагогам при роботі з підлітками та дітьми молодшого шкільного віку. Їх можна легко адаптувати до різної аудиторії, змінювати образи та теми, вони допоможуть налагодити спілкування між учасниками та сприятимуть проживанню позитивних емоцій і реакцій.
«Тихі» ігри спрямовані на:
формування образного мислення, розвиток усного мовлення, уміння виділяти істотні ознаки об’єктів;
зняття емоційного напруження та вміння працювати в команді;
контроль власних емоцій і структурування висловлювань;
формування позитивного настрою, запам’ятовування важливої інформації;
розвиток навичок усного та писемного мовлення;
формування символічного та критичного мислення.
«Тихі» вправи можна завантажити за посиланням.

08.08.22

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

Вікторія Прудей (Victoria Prooday) володіє ступенем магістра з трудотерапії в Медичній школі при університеті Торонто. У неї великий досвід роботи з дітьми та батьками.
От, що вона каже.
«Я закликаю батьків, що піклуються про майбутнє своїх дітей, почути те, що я говорю в цій статті. Навіть, якщо ви не згідні з моєю точкою зору, будь ласка, дотримуйтесь рекомендацій в кінці цієї статті. Після того, як ви побачите позитивні зміни в житті вашої дитини, ви зрозумієте, чому я говорю те, що говорю!

06.08.22

Розмальовки-антистрес

Більшість людей розмальовки сприймають лише як дитячі забавки, але насправді вони мають значний терапевтичний ефект. Розмальовки зменшують тривогу та надмірну дратівливість, поліпшують сон, допомагають зосередитися та сфокусувати свою увагу, а ще дають можливість побути наодинці з собою та отримати насолоду від процесу творчості.
Розмальовки для дорослих можна придбати в будь-якому книжковому магазині або знайти у вільному доступі в інтернеті. Ми підібрали для вас кілька цікавих розмальовок - вам треба лише роздрукувати їх.
Тож, готуйте олівці і розмальовуйте!

03.08.22

Готовність дитини до навчання в школі

Багато хто з  батьків на запитання в чому, на їхню думку, полягає підготовка до школи, відповість, що це означає навчити дітей читати, писати, лічити. Так, навички лічби, читання, письма дуже допоможуть майбутньому першокласнику, але  найважливіше – якість оволодіння знаннями та навичками.
Педагоги і психологи вважають головним – сформувати в дитини готовність пізнавати, адже помічено, що в початковій школі і, насамперед , в 1 класі важче вчитися не тим дітям, в яких недостатній обсяг знань, а тим, які не вміють думати.
Традиційно виділяють три аспекти шкільної зрілості:

02.08.22

7 головних помилок у вихованні дітей


Батьки витрачають масу сил і енергії на те, щоб дати своїм дітям все найкраще. На жаль, надмірна любов і турбота про дітей часто перешкоджають розвитку в них самостійності, відповідальності і лідерських здібностей.
Цю проблему детально вивчив Тім Елмор.
Ми радимо всім теперішнім та майбутнім батькам ознайомитися зі статтею Тіма Елмора, фахівця з лідерства та автора численних бестселерів про виховання, який виявив типові помилки батьків, які заважають дітям домогтися успіху в дорослому житті.

01.08.22

Проект з вивчення правил гігієни "Рятівники чистоти"

Як в ігровій формі показати дітям користь від дотримання правил особистої гігієни та основні принципів здорового способу життя – дізнавайтесь у проєкті «Рятівники чистоти» від «ADRA Україна», який реалізовано завдяки підтримці ЮНІСЕФ.
Під час подорожі Всесвітом діти відвідають 6 планет: Умивання, Чищення зубів, Чистих рушників, Миття рук, Прання одягу, Миття посуду. Діти виконуватимуть захопливі завдання та дізнаються про користь чистого повітря, води, фізичних вправ, здорового харчування та відпочинку.
Пройти курс можна на освітній платформі UNICEF та на Youtube-каналі проєкту.

Viber-спільнота від ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ запустили Viber-спільноту для батьків та запрошують всіх охочих приєднатись до неї https://bit.ly/3g3kaGu.

У цьому Viber-каналі ЮНІСЕФ буде ділитись інформацією щодо виховання, здоров’я та розвитку дітей від народження до 10 років. А також не забуватиме й про дорослих – батькам слід потурбуватись про себе, аби мати сили піклуватись про дітей.

Запрошуйте до нової спільноти знайомих та друзів!

29.07.22

Баштанні. Гарбуз.


Гарбуз, на відміну від своїх баштанних «братів» використовують не лише в кулінарії, косметології та народній медицині. Його часто використовують як декоративну рослину, з нього виділено речовину для боротьби з туберкульозною паличкою, а ще з його плодів виготовляють посуд та музичні інструменти.  
В гарбузі  містяться солі калію, кальцію, магнію, цукру, вітаміни С, В, В2, РР, каротин, білок, клітковина.  Крім того, гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
Завдяки сильній сечогінній дії, гарбуз чудово виводить з організму солі і воду, а пектинові речовини, які є в гарбузах у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину.

Які страви готувати дітям на сніданок

Пам’ятайте, що основою сніданку мають бути каші або овочеві страви.
Аби зробити кашу кориснішою та смачнішою, додайте до неї ягоди (свіжі або заморожені), шматочки фруктів або подрібнені горіхи, підсолодіть  цукром або медом.
Почастуйте дитину домашньою гранолою. (Гранола - традиційна американська страва до сніданку. Вона схожа на мюслі, але набагато смачніша. Її готують з розплющеної вівсяної крупи, іноді рису, горіхів, меду, запечених до хрумкого стану. Іноді до  цієї страви додають сухофрукти. Щоб вона мала розсипчасту консистенцію під час  запікання  усе періодично перемішують). 

25.07.22

Каші в раціоні дошкільників. Особливості приготування.

Перед приготуванням каш крупи обов’язково просіваємо, перебираємо і промиваємо, видаляючи сторонні домішки. Пшоно, рисову, і перлову крупи спочатку промиваємо теплою, а потім гарячою водою; ячну і гречану лише теплою. Манну й інші дроблені крупи, а також вівсяні пластівці «Геркулес» не промиваємо, оскільки це негативно позначається на смаку каші.
Перш ніж варити пшоняну кашу, рекомендують замочити пшоно на 30 хвилин, а під час варіння першу воду злити.

19.07.22

Наука гри

У перші три роки життя мозок дитини розвивається найбільше. Один з найкращих способів підтримувати розвиток дитини – це ігри. На перший погляд, може видатися, що суть ігор – у тому, щоби було весело, та для малюків і дошкільнят це ще далеко не все. Йдеться про навчання та формування важливих життєвих навичок – від розв'язання проблем до висловлення ідей – та зміцнення зв’язків між дорослими й дитиною.
ЮНІСЕФ спільно з LEGO Foundation вирішили дослідити ігри з наукової точки зору – як з їхньою допомогою можна допомогти дитині рости й розвиватися. Читайте статтю тут.

15.07.22

Баштанні. Диня.


А чи знали ви, що в дині міститься золото? Ні? Так от, наївшись влітку дині ви забезпечите свій організм золотом на цілий рік. 
А ще диня один з рекордсменів за вмістом бета-каротину (його в дині більше, ніж у моркві), а бета-каротин дарує нам красиву гладеньку шкіру персикового кольору.  Велика кількість фолієвої кислоти (вітамін В9), що міститься в дині  покращує пам’ять і оберігає нас від депресії, крім того вона необхідна жіночому організму при вагітності. Багатий вміст заліза допомагає при лікуванні серцево- судинних захворювань та підвищує гемоглобін.

14.07.22

Каші в раціоні дошкільників. Корисні властивості.

Каші є основним джерелом складних вуглеводів – крохмалю та клітковини. Вони повільно засвоюються в кишківнику, підтримуючи стійкий рівень енергії дитини. При цьому каші надовго втамовують голод та стимулюють роботу мозку.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Корисні властивості каш залежать від вмісту в крупах поживних  речовин, вітамінів, макро- та мікроелементів. Усі види круп містять приблизно однакову кількість поживних речовин: 60-70% вуглеводів, 6-12% білків, 2% жирів. Утім, істотно відрізняються за  рівнем вмісту вітамінів і мінеральних солей. До того ж харчова цінність круп залежить від технології їх оброблення.

08.07.22

«Червоні прапорці»: як батькам оцінити розвиток малюків

Кожна дитина пізнає світ у своєму темпі й потребує різного обсягу підтримки з боку дорослих. Не варто порівнювати малюка з іншими дітьми, але точно варто періодично оцінювати розвиток дитини. Це допомагає зрозуміти, як правильно підтримувати, розуміти, приймати, допомагати дочці або сину розвиватися у своєму темпі. І головне – це допомагає вчасно виявити труднощі в розвитку та якнайшвидше почати правильну підтримку.
Як дитина реагує на інших людей? Як поводиться з іграшками? Як спілкується? 

Баштанні. Кавун.


Одна з цікавих особливостей кавуна – здатність допомагати організму побороти стрес, так як солодкий смак і соковитість впливають на вироблення гормонів задоволення. А ще  кавун добре втамовує спрагу і завдяки своїм дієтичним властивостям є основою багатьох дієт.
Основна  цілюща властивість кавуна, відома кожному з нас — його сечогінні властивості. Але кавун має і м’яку жовчогінну дію, він поліпшує склад жовчі і запобігає її застою в жовчних протоках.  Кавун корисний при набряках, каменях у жовчному міхурі, сечокам’яній хворобі. 

07.07.22

Баштанні. Як правильно вибрати кавун

Розпочався сезон кавунів. Полиці супермаркетів, прилавки базарів і, навіть, узбіччя доріг - скрізь можна купити кавун. Але, більшість з нас не робить цього, бо знають, що час  природного достигання кавуна - середина серпня. Не варто боятися, адже через зміни клімату час достигання кавунів змістився майже на місяць, тож, поласувати стиглим і абсолютно безпечним для здоров'я кавуном можна поласувати вже в середині липня.
Отож, як обрати смачний, стиглий і безпечний кавун?

24.06.22

Отруйні рослини

З настанням теплої пори року діти все більше часу проводять на вулиці. І це – правильно, адже сонечко і свіже повітря надзвичайно корисні для дитячого організму. Але і на вулиці на дитину чатує небезпека, а саме отруйні рослини та рослини з колючками. Інколи ці рослини мають дуже привабливі плоди і діти часто вживають їх у їжу, що спричинює отруєння. Пропонуємо вам ознайомитися з переліком  рослин, дерев, кущів з колючками, отруйними плодами. Запам’ятайте ці рослини і навчіть своїх дітей, що ці рослини несуть в собі небезпеку.

07.06.22

Як годувати малюка


Багато батьків скаржаться на поганий апетит малюків у спеку. Важко нагодувати дитину ситним обідом з першою, другою стравою і компотом, як рекомендує більшість дієтологів. Можливо, тільки компот буде випитий із задоволенням. А може, поглянути на це інакше? Можливо, малюки самі відчувають, що їм краще з’їсти? Повірте, дитячому організму цього цілком вистачає, щоб нормально зростати і розвиватися. Адже харчові переваги дорослих теж змінюються залежно від сезону й погоди.

Баштанні. Кабачок

Кабачок – один з перших овочів, який з’являється на нашому столі після довгої зими. Цей корисний овоч позитивно вливає на шлунково-кишковий тракт, стан шкіри і, навіть, на нервову систему. Його застосовують в кулінарії, косметології та народній медицині.
Купуючи кабачки вибирайте молоді недостиглі кабачки: їх можна готувати разом зі шкіркою і, навіть, вживати в їжу в сирому вигляді.  Звісно, кабачки «старшого віку» теж їстівні, але вживати в їжу їх можна тільки після термічної обробки.

01.06.22

Баштанні. Корисні властивості.

До баштанних культур належать кавун, диня, кабачок, патисон та гарбуз. Традиційно ми звикли вважати їх овочами, але, насправді, це - хибні ягоди, що належать до родини гарбузових.
Баштанні містять  до 93% від загальної маси плоду. Рекордсменом за вмістом води, як не дивно, є кабачок. Крім того, баштанні мають у своєму складі клітковину, геміцелюлозу, легкозасвоювані цукри і є джерелом вітаміну С, бета-каротину, натрію, кальцію, калію, магнію, заліза.
Баштанні мають безліч корисних властивостей, зокрема:
- очищують організм,
- поліпшують апетит,
- сприяють засвоєнню їжі,
- активізують травні процеси.
Обов'язково включайте до свого раціону страви з баштанних та привчайте до них дитину.


19.05.22

Навички емоційної обізнаності дошкільнят

Емоції є найважливішим ланцюжком зв’язку дитини зі світом. Оскільки дитина віком від 3 до 6 років ще не вміє керувати емоціями, її активність часто забарвлена позитивними чи негативними переживаннями.
Дивіться коротке відео від UNICEF за посиланням, щоб дізнатися, як навчити дошкільнят самостійно розрізняти емоції та долати складні емоційні стани.

18.05.22

З Днем вишиванки!


Вітаємо Вас з Днем вишиванки!
Вишиванка – це наш генетичний код, а ще це стильно і красиво. Тож, закликаємо Вас одягати свої вишиванки, фотографуватися і ділитися світлинами у соціальних мережах.

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
Це митецький витвір, це краса і казка,
В ній душі наснага, материнська ласка.
Кольори сплелися в ній в узори й квіти,
Щоб були щасливі і сміялись діти.
А веселі люди від краси раділи 

14.05.22

#ЖивіПисьменники

Акція #ЖивіПисьменники — допомога батькам у нелегкій справі домашнього вчителювання. Це відеоролики про сучасних дитячих письменників.
Відео – це інтерв’ю із сучасними «живими» письменниками. Вони презентують всю Україну від Луганщини до Закарпаття, пропонують сучасні сюжети, розповідають цікаві факти про творчість, читання, ігри зі словами. До кожного відео є методичні матеріали – в них ви знайдете пропозиції вправ.

15 травня - Міжнародний день сім'ї

15 травня відзначається Міжнародний день сім'ї. Це доволі "молоде" свято, традицій його відзначення поки що не склалося, тож пропонуємо Вам самим скласти свої сімейні традиції відзначення цього свята, наприклад,  переглянути добірку неймовірно милих фотографій, які ми підібрали спеціально для вас. 😉

22.04.22

Праця дітей на городі, в квітнику, садку - ІІІ


Збір врожаю. Цей вид праці приносить дітям найбільше задоволення. Як чудово з’їсти щойно вирвану з грядки морквину чи зірване з дерева яблуко.
Протягом літа можна не один раз збирати врожай: перші достиглі помідори, огірки; вибирати більшу моркву; збирати зелень. Кілька разів за літо можна збирати врожай редису, посіяний в різні строки, зелену цибулю, ягоди.

21.04.22

Як умовити дитину йти до лікаря


Навіть якщо ваша дитина не дуже часто хворіє, іноді вам доводиться водити її до лікаря. Або на щеплення. А може, настав час здати аналізи. Більшість малюків знають, що такі «походеньки» ні до чого доброго не призводять. Саме тому діти вередують, плачуть, упираються і ні за що не хочуть іти до поліклініки або лабораторії. Але відвідати лікаря все-таки потрібно, тому мами і татусі вдаються до всіх доступних методів— від умовлянь до криків і ляпанців. І що тоді? Батьки знервовані, дитина засмучена і перелякана. І так до наступного разу. Причому дитина опиратиметься ще більше, тому що в її пам’яті закарбувались негативні враження від попереднього візиту до «тітки в білому халаті».

15.04.22

За тиждень Великдень...

За тиждень  Великдень, а значить - пора готуватися.  Фарбувати яйця та пекти паски ще рано, але виготовити подарунки та святковий декор - саме час.
Ми підготували підбірку розмальовок та поробок, які Ви можете виготовити разом з дітьми.

Праця дітей на городі, в квітнику, в садку - ІІ


Розпушування ґрунту. Ця робота доступна дітям середнього та старшого дошкільного віку. Робота ця може виконуватися паличкою розміром з олівець, загостреною з одного боку. Під час роботи необхідно звернути увагу дітей на зв’язок між ростом рослини та розпушуванням ґрунту і пояснити  чому ущільнений ґрунт шкідливий для рослин.

Як створити настільну гру разом з дитиною

Один із цікавих способів з користю провести час вдома з дитиною – це разом створити настільну гру. Шукайте покроковий план дій та поради за посиланням. Ці активності допоможуть розвинути одразу декілька навичок дошкільнят.

11.04.22

Праця дітей на городі, в квітнику, в садку - І


Прийшла весна. Розпочався сезон садово-городніх робіт. Батьки розділилися на два табори: на тих, хто привчає дітей до праці змалку і тих, хто вважає дитячу працю насиллям над дітьми.
Ми не прийматимемо чиюсь сторону: скільки людей, стільки й думок, а от своєю думкою поділимося з усіма бажаючими.
З усіх видів трудової діяльності, доступної дошкільнику, найціннішою є робота в природі. Працюючи на городі, квітнику, в садку діти знайомляться з вирощуванням рослин і правилами догляду за ними, дізнаються послідовність сільськогосподарських робіт, оволодівають низкою практичних навичок.
Зупинимося на окремих видах робіт, доступних дошкільникам. Крім того, зауважимо, що інструмент має бути дитячим (але не іграшковим), відповідати віку, зросту та фізичним можливостям дітей.

02.04.22

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Щороку в день народження Ганса Крістіана Андерсена відзначається міжнародний день дитячої книги. Цим підкреслюється роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь.
З нагоди Дня дитячої книги ми хочемо поділитися з вами одним цікавим посиланням: Читанка - це дитяча публічна онлайн бібліотека, в ній ви знайдете книжки, які давно не перевидаються і які не купиш в магазині, книжки, які у дитинстві читали ви та ваші батьки. Думаємо, що вашим діткам вони теж сподобаються.
Читайте самі, читайте дітям, прищеплюйте дітям любов до читання! 


01.04.22

1 квітня - Міжнародний день птахів. +Бонус для наймолодших


1 квітня відзначається Міжнародний день птахів. Ми підготували для вас добірку цікавих фактів про птахів а для наймолодших - цікаве відео. Тож, читайте до кінця. 😉

Пір'я буває тільки у птахів. Якщо у якоїсь істоти є пір'я - це птах.
Найближчі родичі птахів - динозаври.
Більшість самців птахів мають яскравіше оперення, ніж самки.
Першими із птахів людина одомашнила гусей. 

30.03.22

Вербові котики

В березні тихесенько
На старій вербі
Муркотять малесенькі
Котики собі:
- Ми вербові котики.
Гарно нам рости!
В нас м'які животики,
Лапки та хвости.
Котики малесенькі
Високо сидять,
Тож не можуть песики
Знизу їх дістать.
            Вірш Віри Правоторової

25.03.22

10 тез Любомира Гузара про дітей, батьків та дисципліну


1. Батьки мусять ставитися до своєї дитини як до людини, тобто дати їй відчути, що вона людина. Завдання, безумовно, дуже складне, але, знехтувавши ним, можна поставити дитину на фальшивий шлях.
2. Необхідний елемент – це виховувати дитину в атмосфері тепла і мудрої любові. Діти, які цього не одержали, – це ті, що в той чи той спосіб тікають з дому і блукають вулицями наших міст.
3. Нещаслива та дитина, між батьком і матір’ю якої є постійна незгода та непорозуміння, а ще гірше, коли батьки знущаються з дитини – як у фізичному, так і в моральному плані

01.03.22

Перший день весни чи День котів?

Сьогодні - перший день весни, з чим ми Вас і вітаємо, а ще - Всесвітній день котів.
У Вас ще немає кота? Він Вам терміново потрібен ;)

28.02.22

Складаємо "екстрену" валізу

«Екстрена валіза» – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації.
Сьогодні «Екстрена валіза» (тривожний чемодан) повинна бути в кожній родині. Цивільний тривожний чемоданчик, як правило, являє собою укомплектований рюкзак об'ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.
Цивільний тривожний чемоданчик призначений для максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події, будь то землетрус, повінь, пожежа, загострена криміногенна обстановка, епіцентр військових дій і т.д.

Аптечка маленького мандрівника

Вирушаючи в подорож  батьки мають потурбуватися про безпеку дитини в дорозі та під час перебування в іншій місцевості, зокрема сформувати аптечку для маленького мандрівника. Пропонуємо орієнтовний перелік лікарських препаратів і виробів медичного призначення, які мають бути в такій аптечці.  Зверніть увагу на вік дитини, з якого можна вживати той чи інший препарат, про що зазначено в інструкції з застосування препарату.
Лікарські препарати, що використовують за ознак гострих респіраторних захворювань:

22.02.22

Поліомієліт. Напружена епідемічна ситуація



Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти i науки України повідомляє, що у 2021 році в Україні заресстрований спалах поліомієліту, ризик поширення якого на території країни оцінюється, як високий через низькі показники охоплення імунізацією дитячого населення та прогалини у вакцинації.